Sommige websites stellen zich voor als neutrale adviseurs die ouderen helpen in de zoektocht naar een woonzorgcentrum (WZC), terwijl ze in werkelijkheid exclusief doorverwijzen naar een beperkt aantal WZC’s waarmee ze contracten hebben. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) hekelt de praktijk en diende klacht in bij de Economische Inspectie.

Websites als Woonzorgbijstand en Rusthuizen Plus beloven ‘neutraal’ en ‘professioneel’ advies om een geschikt woonzorgcentrum te vinden. Zo schrijft Rusthuizen Plus, in een krakkemikkige vertaling uit het Frans: “Rusthuizen Plus is een ­organisme dat Bejaarde Personen, die een Rusthuis zoeken, assisteert in het vinden van hun plaats in de inrichting, die hen het beste schikt.” In werkelijkheid blijken dergelijke websites enkel door te verwijzen naar WZC’s die daarvoor betalen. 

(Lees verder onder de tweet.)

“Overheid moet informatie over WZC’s beschikbaar maken”

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) hekelt de praktijk en diende klacht in bij de Economische Inspectie. Deze week zal hij bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) over de websites ondervragen. Margot Cloet van Zorgnet-Icuro noemt de praktijk dan weer “schandalig”.

In De Ochtend op Radio 1 zegt Parys dat hij een rol voor de overheid weggelegd ziet.De overheid moet informatie over woonzorgcentra beschikbaar maken. Bijvoorbeeld via een website van om te weten te komen waar er plaats is, hoeveel het kost en welke faciliteiten er zijn. Zo leg je de levenslijn van malafide sites droog”, klinkt het.