Turkije kan zich aan EU-sancties verwachten als het land niet bereid is om de dialoog aan te gaan met Griekenland en Cyprus. Dat zeggen zeven mediterrane EU-lidstaten in een gezamenlijke verklaring. Eerder noemde de Franse president Emmanuel Macron (LREM) de Turkse houding “onaanvaardbaar”. “Turkije is niet langer een partner”, klonk het.

De EuroMed 7 – een informele groep van zeven mediterrane EU-lidstaten: Frankrijk, Italië, Malta, Portugal, Spanje, Griekenland en Cyprus – kwam gisteren samen op Corsica. De toenemende spanningen tussen Turkije en Griekenland en Cyprus waren het voornaamste gespreksonderwerp van de top.

(Lees verder onder de tweet.)

Macron: “Turkije is niet langer een partner”

Voor de top van start ging haalde de Franse president Emmanuel Macron (LREM) hard uit naar Turkije. “Wij Europeanen moeten duidelijk en standvastig zijn tegenover de regering van president Erdogan, die zich vandaag op een onaanvaardbare manier gedraagt”, zei Macron, die Ankara “niet langer een partner” noemde.

“Turkije heeft de provocaties geïntensiveerd op een manier die een grote staat niet waardig is. Het Turkse volk is een groot volk en verdient iets anders”, aldus de Franse president.

Sancties op tafel

In een gezamenlijke verklaring van de zeven deelnemende landen werd een iets mildere toon aangeslagen. De EuroMed 7 blijft evenwel waarschuwen dat sancties op de tafel liggen.

“Wij betreuren het dat Turkije niet heeft gereageerd op de herhaalde oproepen van de Europese Unie om een einde te maken aan zijn unilaterale en illegale activiteiten in het oostelijke deel van de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee”, klinkt het in de slotverklaring.

“Wij blijven erbij dat, als Turkije geen vooruitgang boekt bij het aangaan van een dialoog en als het land zijn unilaterale activiteiten niet beëindigt, de EU bereid is een lijst van verdere restrictieve maatregelen op te stellen.”