De Franse president Emmanuel Macron (LREM) dreigt met sancties tegen Libanese politici als ze er niet in slagen het land te hervormen. Dat zegt hij in een interview met Politico.

“Het is de laatste kans voor dit systeem. Het is een riskante gok die ik waag, ik ben me ervan bewust. Ik leg het enige wat ik op tafel heb: mijn politiek kapitaal”, zegt de Franse president Emmanuel Macron (LREM). Macron eist “geloofwaardige toezeggingen” en wil onder meer binnen het jaar nieuwe verkiezingen.

Eerdere pogingen om politieke hervormingen op te leggen aan het land zijn steeds mislukt. Macron houdt dit keer naar eigen zeggen een stok achter de deur. Als er binnen drie maanden geen schot in de zaak komt, dan zal hij strafmaatregelen treffen. Het kan gaan om het achterhouden van financiële noodsteun of zelfs het opleggen van sancties tegen Libanese politici.

De Franse president is voor de tweede keer in een maand tijd op bezoek in het voormalige Franse protectoraat. Libanon heeft te kampen met een lang aanslepende politieke en financiële crisis. De zaak kwam in een stroomversnelling terecht nadat bijna 200 mensen omkwamen bij een gigantische explosie in de haven van Beiroet.