Een lerares filosofie van de Haagse Hogeschool komt enorm onder vuur te liggen na een zeer ongelukkige uitspraak. “Ik mag Hitler vermoorden, maar mag ik dan zijn handlanger ook vermoorden? Of Trump of dit moment of zelfs Baudet?”, waarmee ze dus insinueert dat Trump en Baudet, de voorzitter van Forum voor Democratie, aanhangers van Hitler zouden zijn. Ze beseft dan plots toch dat ze wordt gefilmd. “Ja sorry, dit wordt opgenomen dus ik moet een beetje voorzichtig zijn met wat ik zeg natuurlijk.”

Forum voor Democratie kan alvast niet lachen met de uitspraak. “Op De Haagse Hogeschool deelt een docente filosofie haar zieke moordfantasie tegen Thierry Baudet. Dit is de haat waarmee we worden geconfronteerd. Dit soort geweldsfantasieën zijn niet normaal en mogen ook nooit normaal worden. #FVD,” staat er te lezen op hun Twitter.

Onschuldig of gevaarlijk?

De vraag rijst natuurlijk of dergelijke uitspraken moeten kunnen of bij vrijheid van meningsuiting horen. Het doet een beetje denken aan toen de Humo een kortfilm van Dries Van Langenhove uitbracht waarin hij vermoord werd. In die kortfilm was Dries Van Langenhove te zien op een barbecue. Plots komt viroloog Marc Van Ranst op scherm en schiet Dries neer. Toen reageerde Van Langenhove dat “humor moet kunnen natuurlijk, maar iemand die constant doodsbedreigingen krijgt en gisteren nog valselijk dood werd verklaard ‘om te lachen’ afmaken, waarom moet zoiets gesubsidieerd worden?” Met gisteren verwijst Dries Van Langenhove naar een incident op Twitter. 

Er vond in het verleden daarnaast ook al een politieke moord plaats in Nederland. Pim Fortuyn werd namelijk in 2002 vermoord door een linkse extremist. In augustus werd Ralph Castricum, een FvD-gezinde Nederlandse politicus, zelfs slachtoffer van een terreuraanval. Onbekenden gooiden toen ’s nachts een explosief in zijn huis. Hij kwam er met de schrik vanaf.

1 REACTIE