Verschillende experts bekijken momenteel of de 14 dagen quarantaine voor wie terugkomt uit een risicogebied nog wel nodig is. Het onderzoek komt er op vraag van de bevoegde ministers van zorg nadat steeds meer virologen pleiten voor kortere quarantaines. Duits viroloog Christian Drosten pleit momenteel voor een quarantaine van vijf dagen in plaats van veertien. Experts analyseren nu of dit opportuun is.

“Als de wetenschap tot nieuwe inzichten komt, moeten we daar open voor staan. Daarom is beslist onze experts te vragen uit te zoeken of het korter kan en om dat wetenschappelijk te onderbouwen”, zegt federaal minister Philippe De Backer (Open VLD) in De Tijd. Woensdag zetelden alle bevoegde ministers voor de zorg in een interministeriële conferentie om te bepalen of men de verplichte quarantaine voor wie terugkeert uit een risicogebied kan inkorten.

Momenteel geldt de quarantaine van twee weken nog. Men denkt dat deze vooral nefast is voor het inperken van het coronavirus omdat veel mensen niet eerlijk zijn over hun terugkeer uit een risicogebied. Veel mensen kampen met een groot loonverlies indien ze twee weken niet gaan werken en willen geen 14 dagen thuisblijven. Indien men de regel aanpast naar een verplichte quarantaine van vijf dagen, vermoedt men dat meer mensen zich aan de regel zullen houden. 

Viroloog Steven Van Gucht zegt dat er verschillende risico’s moeten worden afgewogen. “Als we minder strikt worden, is de kans groter dat iemand door de mazen van het net glipt”, zegt hij. “Maar je kunt ook argumenteren dat de maatschappelijke of economische kosten van zo’n lange quarantaine te hoog zijn. Uiteindelijk moeten we een afweging van de risico’s maken.” Over enkele weken zouden de experts klaar zijn met de analyse.