ACV zet zware druk op CD&V om N-VA te lossen en voluit voor een Vivaldi-coalitie te gaan. In een interview met de krant De Morgen legt Marc Leemans, topman van de christelijke vakbond ACV al zijn gewicht in de schaal. Hij vindt dat het nodig is om het Zweedse beleid van de regering-Michel bij te sturen. “CD&V zou dus toch moeten begrijpen dat het beter is dat recht te zetten”, zegt hij aan De Morgen. Leemans houdt tegelijk een pleidooi voor een soort crisisbelasting en wil dat mensen met een bedrijfswagen, of ‘andere extra-legale’ voordelen, meer moeten bijdragen.

Op die manier vergroot hij de druk op voorzitter Joachim Coens en duwt hij vanuit de ACV-zuil CD&V verder in de richting van een Vivaldi-coalitie. Dat is een coalitie met socialisten, groenen, liberalen en CD&V. “Hoe gaat die partij uitleggen dat ze niet meestapt in een socialer beleid?”, vraagt Leemans zich af.  

Maar intern is CD&V erg verdeeld over een deelname aan zo’n coalitie. Onder meer bij de Vlaamse parlementsfractie en bij Vlaams vice-minister president Hilde Crevits vreest men dat dit de verhoudingen in de Vlaamse regering te sterk onder druk zou zetten. 

“Werknemers met een bedrijfswagen en andere extralegale voordelen zullen meer moeten bijdragen”

“CD&V weet perfect wat wij verwachten”, is de titel die De Morgen boven het interview met Leemans plaatste. Het zet nogmaals duidelijk in de verf hoe groot de invloed van het ACV ook vandaag de dag nog is op de partij. Leemans pleit resoluut voor “middeltjes uit de oude doos” en denkt daarbij onder meer aan het inzetten van brugpensioen én arbeidsduurvermindering. 

De volledige nadruk op de klassieke linkse methodes dus. Hij houdt er ook een stevig pleidooi voor een vermogensbelasting: “De volgende regering, die er zo snel mogelijk moet komen, moet inzetten op eerlijke verdeling en een eerlijke bijdrage op alle inkomens. Een euro is een euro, daar moet een gelijke belasting op komen. Of je die nu verdient door werk, door verhuur of door speculatie.”

“Noem het zoals je wil, een crisis- of een coronabelasting”

De vraag of bij een overheidsbeslag van meer dan 50% het verhogen van belastingen een juiste keuze is brengt hem niet van zijn stuk. “Wie de put wil dempen met minder belastingen, zal het probleem net nog groter maken.”

Als recept schuift de ACV-topman een crisisbelasting naar voor: “Noem het zoals je wil, een crisis- of een coronabelasting, je gaat sowieso eerst een progressieve bijdrage moeten vragen van de mensen die meer hebben. Maar ook dat zal niet volstaan. Inkomen uit arbeid moet gelijker worden belast. Werknemers met een bedrijfswagen en andere extralegale voordelen zullen meer moeten bijdragen.

Volgens Leemans weet CD&V perfect wat zij verwachten. Wel kan hij begrijpen dat dat sommigen binnen CD&V aarzelen: “Zij vrezen dat N-VA hen het leven zuur zal maken in de Vlaamse regering en in het federaal parlement”.

Maar dat is voor de ACV-voorzitter geen bezwaar: “De partij is bij de verkiezingen zwaar afgerekend op een beleid dat zeer rechts en zeer onevenwichtig was. CD&V zou dus toch moeten begrijpen dat het beter is dat recht te zetten. Hoe gaat die partij uitleggen dat ze niet meestapt in een socialer beleid?”

Daarmee blijkt duidelijk dat het standpunt van Leemans sinds de verkiezingsuitslag van 26 mei nauwelijks veranderd is. Ook toen al had de ACV-voorzitter bijzonder scherpe kritiek op de CD&V geuit.

1 REACTIE

  1. Het is al lang geweten dat de nomenclatoera van het ACV de door de CD&V te volgen lijn bepaalde. Dat was al zo ten tijde van de CVP. Die werd en wordt nog uitgestippeld in de achterkamertjes van hun sanhedrins. Dat hun ARCO-gesjoemel werd uitgebracht door de NVA zijn ze ook niet vergeten. De wrok en de frustraties zitten er duidelijk in. Tot hilariteit van…..