De Wit-Russische oppositieleider Maria Kolesnikava werd enkele dagen geleden ontvoerd door gemaskerde mannen in een minibusje. Volgens getuigen werd de 38-jarige vrouw plots gegrepen en naar binnen gesleurd. De politie beweerde toen de zaak te onderzoeken, dus het ging in ieder geval niet om een formele aanhouding. Nu duikt ze opnieuw op. Wie de daders zijn, is onduidelijk. Maar naar eigen zeggen waren het de geheime diensten, de KGB, die haar over de grens met Oekraïne probeerden te zetten. Ze zit momenteel in de cel. Ze zou zijn gearresteerd toen ze het land probeerde te verlaten. Daarnaast beweert ze dat ze zelfs bedreigd is“Ze zeiden me dat als ik niet het land zou verlaten, ik toch eruit gezet zou worden. Of levend, of in stukjes, maar ik moest buiten.”

Ze beweert dat de geheime diensten van Wit-Rusland haar probeerden het land uit te dwingen. Dat zag ze echter niet zitten zegt ze. Ze zou haar paspoort hebben verscheurd en de auto zijn ontvlucht aan de Oekraïense grens. Dit voorval komt tijdens de onophoudelijke manifestaties in Wit-Rusland. De oppositie is boos dat Loekasjenko opnieuw verkozen is en beweert dat de verkiezingen vervalst zijn.

Bij die manifestaties zijn al gewonden gevallen. Daarnaast doen verhalen de ronde van politiegeweld. Zo ging het verhaal van Timoer viraal. De 16-jarige jongen werd in het ziekenhuis opgenomen met zware verwondingen en lag zelf even in coma. De familie beweert dat de politie de dader is en agenten hem mishandeld hebben.

Komt er een einde aan de chaos?

Of er een einde in zicht is, is onduidelijk. De manifestaties blijken onophoudelijk door te gaan en de oppositie maakt zich sterker dan ooit. Oppositieleider Tichanovskaya, die momenteel in Litouwen zit, beweert zelfs klaar te zijn om de functie van Loekasjenko over te nemen. Loekasjenko zei eerder wel al dat hij bereid is om grondwetswijzigingen door te voeren, maar niet onder druk. Eerst moeten de manifestaties stoppen en de buitenlandse druk moet ook ophouden. Dan is hij bereid om te onderhandelen. In een interview op de Russische televisie maakte hij alvast de opvallende uitspraak dat hijmisschien wel al wat te lang aan de macht is gebleven. Als hij zijn woord nakomt, is er dus zeker een einde in zicht, mits de oppositie kalmeert en buitenlandse machten, zoals de EU, zich terugtrekken.

De EU heeft zich dan ook al enorm uitgesproken tegen de Wit-Russische toestanden. Zo wilde Macron de “EU mobiliseren” en kwamen de Europese leiders alvast samen om te spreken over mogelijke sancties. Daar was het Kremlin alvast niet blij mee. De Russische president Vladimir Poetin nam zelfs contact op met Macron om hierover te spreken. Hij wil dat de EU zich niet moeit met de zaken van een ander land en vindt de Europese druk onaanvaardbaar.

1 REACTIE

  1. Ontvoeringen waren courant tijdens de Maidanrevolutie in Oekraïne. De corrupte, pro-Poetinpresident Viktor JANOEKOVYTSJ huurde atletische gebouwde criminelen in, die betogers in elkaar sloegen, ontvoerden en tot der dood martelden. Zij stonden bekend als TITOESJKI. De titoesjki ontvoerden zelfs gewonde betogers uit de hospitalen. Betogers die zich van de Maidan, het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Kyjiv (Kiev), verwijderden, liepen het risiko ineen geslagen te worden door de titoesjki. Ook journalisten moesten het ontgelden. Onderzoeksjournaliste Tatjana TSJORNOVIL, die het luxueuze pronkpaleis van Janoekovytsj in Mezjyhirja stiekem fotografeerde, werd op Kerstdag 2013, niet ver van de luchthaven Boryspil, van de weg gereden en zwaargewond in een sloot gedumpt. De titoesjki ontvoerden gewonde Maidanbetogers uit de hospitalen om ze dan in de bossen rondom Kyjiv te folteren en voor dood achter te laten. Dat lot trof Joerij VERBITSKIJ, een jonge geoloog uit Lviv. Hij ligt begraven op het bekende Loekatsjivsky-kerkhof van Lviv, naast de graven van tientallen vrijwilligers die sedertdien in de Donbass sneuvelden ter verdediging van hun land tegen de Russische agressie.

    Het voorbeeld van Janoekovytsj, die zes jaar geleden door het Oekraïense volk van de macht verdreven werd, nadat, op zijn bevel, door Poetin geleide sluipschutters een massamoord begingen op de Maidanbetogers, vond navolging in communistisch China. De Chinees-communistische machthebbers schakelden criminele bendes in om de Hongkongse pro-democratiebetogers neer te slaan. Ook de marxistische heersers van Venezuela schakelden criminelen in om de oppositie aan te vallen.