Jan Jambon (N-VA), minister-president van de Vlaamse regering, betreurt de vorderingen in de federale formatie. Indien de Vivaldi-coalitie er zal komen, wil hij aan zijn Vlaamse regeringspartners vragen of ze nog achter het Vlaams regeerakkoord staan. Dit zei Jambon in een speech die hij gaf op een colloquium rond 100 jaar IJzerbedevaart. Vivaldi zou namelijk zorgen voor een regering met een Vlaamse minderheid.

De liberale, socialisten, groenen en Vlaamse christendemocraten lijken in een vergevorderd stadium te zijn op vlak van regeringsvorming. Vrijdag werden Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) nog aangeduid als preformateurs. “Jammer voor de Vlamingen”, zegt Jambon. “Ik denk dat de partij die bij uitstek het belang van de Vlamingen verdedigt zich als een zeer ernstige partner aangeboden heeft en met de PS ook heel ver geraakt is om tot dat grote akkoord te komen.

“Ze zullen zich moeten verantwoorden”

Jambon vindt het geen goede zaak dat er een federale regering zou gevormd worden zonder een Vlaamse meerderheid. “Vlaanderen moet ook op federaal vlak bestuurd worden met een democratische meerderheid aan Vlaamse kant. De partijen die daarin meegaan, zullen dat moeten verantwoorden”, klinkt het. Indien CD&V en Open Vld zullen meestappen in een regering zonder Vlaamse meerderheid, zal Jambon aan hen vragen of ze nog achter het Vlaamse regeerakkoord staan. 

Jambon heeft er naar eigen zeggen wel vertrouwen in. “Als de federale poging zal uitmonden in een federale regering, dan denk ik dat ik formeel zal vragen of ze bij het het regeerakkoord blijven. Ik ga ervan uit dat dat wel zo zal zijn en dan gaan we met die ploeg verder. In een volwassen federale staat kan het dat er op het federale niveau en het niveau van de deelstaten andere coalities zijn”, aldus Jambon.

Joachim Coens (CD&V) zei, nog voor de uitspraken van Jambon, in ‘De Ochtend’: “We moeten naar een samenwerkingsmodel tussen de verschillende regeringen en entiteiten van ons land. Anders gaat het niet. Zelfs al verschillen die soms van coalitie, wat al gebeurd is en nog zal gebeuren, moeten we kunnen samenwerken”.