Dinsdagochtend werd een hoorzitting gehouden in de Kamer over de zaak-Chovanec. Tijdens deze hoorzitting zegt omstreden minister Jan Jambon (N-VA) dat de verantwoordelijkheid van de zaak bij de politie en het gerecht ligt. Zelf was hij niet op de hoogte van de ernst van de feiten zoals weergeven op de beelden van de cel. “Op basis van het politierapport van twee jaar geleden kon ik niet inschatten wat er precies aan de hand was”, zegt hij.

Eind februari 2018 stierf de Slovaak Jozef Chovanec nadat hij was opgepakt door de luchthavenpolitie. Beelden uit zijn cel laten zien hoe hij zijn hoofd tot bloedens toe op zijn celdeur slaat en hoe de politie daarna hardhandig zou hebben ingegrepen. Jambon, die toen verantwoordelijk minister was, verklaarde eerder al dat hij de beelden tot voor kort niet had gezien. PVDA en Ecolo vinden dat Jambon, die nu Vlaams Minister President is, ontslag moet nemen. Maar Jambon zegt dat hij nooit fouten heeft gemaakt. 

“Verantwoordelijkheid bij justitie”

Hij verklaart dat hij de ernst van de situatie niet heeft kunnen inschatten aan de hand van het politierapport dat hij 2,5 jaar geleden heeft gekregen. “Vlak na de feiten heb ik hierover een politierapport ontvangen”, zegt Jambon. “Maar er is een groot verschil tussen de camerabeelden die ik twee weken geleden zag en het summiere, neutrale verslag dat ik toen heb gezien.” Hij benadrukt dat een deel van de verantwoordelijkheid bij justitie ligt. “Als er tijdens een gerechtelijk onderzoek blijkt dat dit mogelijk aanleiding geeft tot tuchtonderzoek, dan is justitie wettelijk verplicht om dat te signaleren”, aldus Jambon. “Justitie heeft de beelden gezien, maar we stellen vast dat ze dit niet heeft gesignaleerd.”

Het doorspelen van de verantwoordelijkheid zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en zijn partij. Minister Geens zou momenteel tijdens de formatievorming namelijk steeds meer naar voorkomen als mogelijk premier. Zijn partij heeft bovendien intern al veel problemen over het al dan niet meeregeren.