Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft vandaag het Vlaams relanceplan aangekondigd om de economie te stimuleren na de coronacrisis. Er wordt 4,3 miljard euro vrijgemaakt voor onder meer zorg, digitalisering en onderwijs. Dat meldt Belga

Vandaag werd het nieuwe zittingsjaar van het Vlaams parlement geopend met de traditionele Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Minister-president Jan Jambon (N-VA) stelde daar zijn plan ‘Vlaamse veerkracht’ voor, een relanceplan voor de Vlaamse economie. “Dit is meteen het méést ambitieuze investeringsplan dat een Vlaamse Regering ooit in de steigers heeft gezet”, aldus Jambon. 

In totaal zal de Vlaamse regering 4,3 miljard euro investeren in de economie om de welvaart en het welzijn van de Vlamingen in een post-corona-tijdperk te verhogen. Er zullen gerichte investeringen gedaan worden met 7 ambities:

  • Versterken van het Vlaamse zorg- en welzijnssysteem door de lonen te verhogen en werkdruk te verminderen
  • Efficiënter maken van de overheid
  • Digitalisering
  • Verduurzamen economie
  • Overheidsinvesteringen in bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen
  •  Beheren coronacrisis
  • Investeringen in “grootste kapitaal van Vlaanderen, onze mensen”

Reacties

De eerste reacties op het relanceplan zijn voorzichtig positief. Unizo reageert tevreden. “We vinden het erg belangrijk dat de regering niet alleen een pak investeringen aankondigt, maar ook dat ze daar meteen een aanzienlijk, eenmalig, budget van 4,3 miljard euro tegenover plaatst”, klinkt het.

Het Voka spreekt van “een stevige basis voor de relance”. “We zien een Vlaamse regering die echt werk wil maken van investeringen en innovatie, die de lat hoog legt om het verschil te maken en Vlaanderen te positioneren als een Europese topregio”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder. “De ambitie zit juist, de toon is gezet. Nu komt het erop aan om dit ook onverkort waar te maken.”