Israël en Hamas hadden laatst nog besloten om opnieuw het staak-het-vuren te respecteren. De Gazastrook leidt enorm door de zware armoede en het coronavirus is enorm in opmars in Israël. Die vrede breekt echter opnieuw, en de timing is niet toevallig. Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten ondertekenden namelijk een verdrag op de relaties met Israël te normaliseren. Daar is Hamas duidelijk niet blij mee. Onmiddellijk vuurde Hamas raketten op Israël af en nu komt dus het Israëlische antwoord. 

Het leger van Israël heeft een serie luchtaanvallen uitgevoerd in de bezette Gazastrook. Volgens Wafa, het officiële Palestijnse nieuwsagentschap, en Al Jazeera werden meerdere raketten afgevuurd door Israëlische oorlogsvliegtuigen. Gaza werd op verschillende plaatsen gebombardeerd: in Beit Lahiya in het noorden, Deir al-Balah in het centrum van Gaza en delen van Khan Younis in het zuiden werden allemaal getroffen. Er zouden geen slachtoffers gevallen zijn. Hamas waarschuwt voor een tegenreactie. “Elke agressie tegen ons volk of ons verzet zal beantwoord worden. We zullen ons antwoord aanpassen aan de bezetting en de agressie van de bezetter,” klinkt het.

Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten ondertekenen verdrag met Israël

Eerder ondertekenden Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten nog een overeenkomst om betrekkingen mogelijk te maken. De ceremonie hiervoor vond plaats in Washington D.C. aan het Witte Huis. Het waren historische vredesakkoorden die een stap dichter zouden betekenen tot vrede in het Midden-Oosten. De Palestijnse organisatie Hamas is hier echter niet blij mee. Voor hen wordt Palestina namelijk bezet door Israël. Daarom was dit ook de aanleiding tot het nieuwe geweld.

Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten zijn niet de eerste landen die relaties normaliseren. Egypte en Jordanië gingen hen voor in respectievelijk 1979 en 1994. De Amerikaanse president Donald Trump verwacht dat spoedig meer landen zullen volgen. “We zullen heel snel minstens vijf of zes landen hebben”, zei Trump tijdens een ontmoeting met Netanyahu, eerder op de dag.

Israël, Bahrein en Emiraten halen formele banden aan