De Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hebben dinsdag overeenkomsten ondertekend om formele banden met Israël aan te knopen. De ceremonie vond plaats aan het Witte Huis, in Washington D.C., onder het toeziend oog van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.).

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.), die meehielp aan het tot stand komen van de akkoorden, trad op als gastheer tijdens de ceremonie aan het Witte Huis. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) ondertekende de akkoorden met de Emiratische minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Abdullah bin Zayed al-Nahyan en de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Abdullatif Al Zayani.

(Lees verder onder de tweet.)

Allicht volgen andere landen snel in aanhalen banden met Israël

De VAE en Bahrein zijn daarmee respectievelijk de derde en de vierde Arabische staten die de betrekkingen met Israël normaliseren. Egypte en Jordanië gingen hen voor in 1979 en 1994. Binnenkort zullen allicht andere landen volgen. “We zullen heel snel minstens vijf of zes landen hebben”, zei Trump tijdens een ontmoeting met Netanyahu, eerder op de dag. De toenaderingen hebben veel te maken met opbouwen van een regionale alliantie tegen het sjiitische Iran. 

Een van de landen die het meest genoemd wordt, maar waar tegelijkertijd de meeste kanttekeningen bij geplaatst worden, is Saoedi-Arabië. Zo zouden de Saoedi’s blijven aandringen op een “rechtvaardige en alomvattende” oplossing voor de Palestijnse kwestie. Volgens Trump zou een overeenkomst tussen het Koninkrijk en Israël op “het juiste moment” plaatsvinden.

Akkoord door Gaza op raketten onthaald

Het akkoord werd niet overal even enthousiast onthaald. Zo werden de afgelopen nacht verschillende raketten afgevuurd vanuit Gaza. Een van die raketten sloeg in in Ashdod op het moment dat de ceremonie plaatsvond. Daarbij vielen twee Israëlische gewonden. Israël sloeg terug door verschillende doelwitten van het islamistische Hamas in Gaza te bombarderen.