De Nederlandse Islampartij ‘Nida’ eist een verbod op alcoholreclame in de stad Rotterdam Volgens de partij “is er een nieuwe norm nodig”. De Telegraaf laat opmerken “en dat in een stad die al ver betuttelt en waar ook al hamburgers in het verdomhoekje terecht zijn gekomen.” Dat schrijft “De Telegraaf” vandaag.

Het was gemeenteraadslid Ercan Büyükçifçi die in een voorstel een algehele ban vroeg. Volgens hem ontbreekt dat nog aan het lokale preventieakkoord: “De ban op alcoholreclame in de openbare buitenruimte is nog onderbelicht”.

Büyükçifçi is van mening dat “de ’sluipmoordenaar’ alcohol sociaal geaccepteerd is en ’genormaliseerd’ en dat komt vooral door reclame ervoor”. En omdat volgens hem de stad Rotterdam niet opgewassen is tegen de grote marketingbudgetten die drankproducenten in reclame pompen vindt het raadslid het aangewezen om meteen elke vorm van alcoholreclame te verbieden. 

“Het is een miljoenenindustrie. Jenever wordt aangeprezen als een soort limonade. Bier wordt aangemerkt als groene energie. Dit is dweilen met de biertap open”, verduidelijkte Büyükçifçi toen hij zijn voorstel toelichtte in de Rotterdamse gemeenteraad.

“Het wordt er wel saaier op in de Maasstad”

Gezondheidswethouder Sven de Langen (CDA) reageert pas later inhoudelijk op het voorstel. Maar het voorstel maakt een kans, aldus De Telegraaf, “in het verlengde van zijn ’strijd’ tegen alles wat ongezond is. Reclames voor ongezonde producten gaan al in de ban in de Maasstad onder zijn aanvoering”.

Een alcoholreclameban zou in elk geval “prima in dat beleid passen”, aldus nog de Islampartij Nida. 

“Het wordt er wel saaier op in de Maasstad. Overspelreclame mag niet van Denk, de Partij voor de Dieren wil confetti niet meer in de lucht en GroenLinks heeft de zinnen gezet op een ballonnenban”, stelt De Telegraaf tenslotte vast.

1 REACTIE