Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft beslist om opnieuw geen erkenning te geven aan de vzw Lectio om een islamitische school op te richten in Genk. Dat meldt Het Belang van Limburg. Ook vorig jaar wilde men al een islamschool openen, maar na negatief advies van Staatsveiligheid werd dat ook toen geweigerd. 

Sinds vorig jaar probeert de vzw Lectio een vergunning te krijgen voor islamitische middelbare school in Genk. Al snel bleek echter dat de omstreden Turkse Milli Görüs-beweging – dat nauwe banden heeft met de Turkse overheid – achter het initiatief zit voor de school. Daarop startte de Belgische Staatsveiligheid eind juni een onderzoek.

Daaruit bleek dat de school onmogelijk een erkenning kon krijgen omdat het de Grondwet en mensenrechten niet respecteert. Volgens Staatsveiligheid zou de school aanzetten tot religieus fundamentalisme en daarom een gevaar kunnen zijn voor de samenleving. Toenmalig Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) weigerde dan ook de aanvraag.

De vzw diende dit jaar opnieuw een aanvraag tot erkenning in bij de Vlaamse overheid. Ze deden dat onder een andere naam, maar de school zou huisvesten in dezelfde gebouwen en het zou ook om exact dezelfde directie gaan. De Onderwijsinspectie deed een audit, en kwam tot de vaststelling dat er eigenlijk weinig tot niets veranderd was na het vorige negatieve advies. 

De banden met Milli Görüs zijn nog steeds zeer nauw en de school gaat nog steeds in tegen de mensenrechten, klinkt het. “Als ik dit allemaal lees, dan kan ik onmogelijk een erkenning geven”, aldus minister Weyts. “Kinderen zijn ons kostbaarste goed. We moeten vermijden dat zij naar school gaan op een plek waar ze mogelijk totaal verkeerde ideeën ingelepeld krijgen.”