De ‘architect’ van het terreurapparaat van de Islamitische Staat in Europa, Abdelnasser Benyoucef, was getrouwd met een Belgische vrouw, dat onthult HLN. Zijn Belgische vrouw, eigenlijk al zijn tweede echtgenote, heet Fatima maar stond bekend onder de bijnaam Oum Anas, Arabisch voor “de moeder van Anas”. Hij was tevens ook verantwoordelijk voor de aanslag tegen de Joodse supermarkt Hyper Cacher na de cartoons van Charlie Hebdo.

Abdelnasser Benyoucef wordt gezien als jihadveteraan. Hij is verantwoordelijk voor het hele terreurapparaat van de Islamitische Staat in Europa en heeft veel bloed aan zijn handen. Dat hij met een Belgische vrouw getrouwd is, wist HLN te onthullen tijdens het hele proces in Parijs over Charlie Hebdo. Charlie Hebdo werd het doelwit van een terreuraanslag enkele jaren geleden nadat ze cartoons over de profeet Mohammed hadden geplaatst. Die aanslagen werden uitgevoerd door onder andere Anwar Al-Awlaki en Peter Cherif. Anwar is een Amerikaans kopstuk van al-Qaeda en sneuvelde enkele jaren geleden in Jemen. Cherif is een Fransman en kon worden opgepakt. Hij zit momenteel in de cel maar is nog niet beschuldigd. Benyoucef had dan weer de aanslag op de Joodse supermarkt gepland.

Wie was Abdelnasser Benyoucef?

Benyoucef was eigenlijk de hoogstgeplaatste militant van de IS in Europa. Hij is geboren in Algerije en heeft gestreden voor jihadistische groepen in Syrië en Afghanistan. Hij werd al snel bekend in terroristische milieus waardoor hij in contact kwam met Abu Bakr Al-Baghdadi, de leider van IS. De HLN beweert dat Franse inlichtingendiensten zelfs denken dat Benyoucef in het oor van Abu Bakr heeft gefluisterd om een terreurnetwerk in Europa op te zetten, waardoor hij dus de aanzet gaf voor veel bloedvergiet in het Westen. Benyoucef zou tevens ook verantwoordelijk zijn geweest voor de mislukte aanslag op 15 januari 2015 die de politie wist te verijdelen in Verviers. Benyoucef had ook banden met Abdeslam Salah, die verantwoordelijk was voor de aanslagen in Parijs. Ze werden samen in 2013 nog betrapt met cannabis.

In de lente van 2015 verdween Benyoucef iets meer onder de radar. Waarom precies is onduidelijk. Zijn echtgenote beweert dat hij de organisatie van aanslagen beu was. Maar niet iedereen gaat daarmee akkoord. Volgens andere bronnen zouden zijn plannen namelijk te vaak gefaald hebben waardoor zijn positie te veel in twijfel werd getrokken. Hij werd overgeplaatst naar het oosten van Syrië waar hij naar verluidt om het leven kwam in maart 2016. Niemand lijkt te weten wat er van zijn vrouw en kinderen is geworden.