De Afghaan die begin augustus twee agenten aanviel en zwaar verwondde riskeert een gevangenisstraf van 14 maanden. Eén van de agenten is al een maand arbeidsongeschikt. Volgens de advocaat van de Afghaan had de man “veel stress” omdat zijn asielaanvraag geweigerd was. Dat meldt HLN

Op dinsdagavond 5 augustus merkten twee agenten van de Turnhoutse politie dat een man op straat geen mondmasker droeg, terwijl dat wel verplicht was. “Toen de agenten hem vroegen om de regels na te leven, lachte hij en stapte weg. Ook bij een tweede aanmaning luisterde hij niet”, zo schetste het parket de situatie.

Agenten arbeidsongeschikt

De agenten besloten over te gaan tot een controle. Ze vroegen zijn identiteitskaart, maar daarop reageerde de man bijzonder agressief. “Zonder enige verdere aanleiding gaf hij drie rake vuistslagen in het gezicht van een agent”, klinkt het. Toen de andere agent wilde tussenkomen, deelde ook hij in de klappen. 

Beide agenten raakten ernstig gewond door de rake slagen van de Afghaan. “Hij was een geoefende vechtersbaas”, reageert de advocaat van de agenten. “Eén van de agenten is nog altijd arbeidsongeschikt. Het is niet duidelijk wanneer hij terug aan het werk kan.”

Gisteren verscheen de Afghaan, die illegaal in ons land verbleef, voor de rechtbank. Zijn advocaat vroeg mild te zijn voor hem. “Hij is Afghanistan ontvlucht voor een beter leven in België, maar zijn asielaanvraag was geweigerd”, aldus zijn advocate. “Dat bezorgde hem veel stress. Een combinatie met overmatig alcoholgebruik heeft tot de feiten geleid.”

Het openbaar ministerie vorderde een gevangenisstraf van 14 maanden. Vonnis binnen enkele weken. 

Lees meer:

Illegaal verwondt twee agenten in Turnhout bij coronacontrole