De vermiste Ilias, de 12-jarige jongen uit Mortsel die gisteren in gezonde toestand werd teruggevonden, was ontvoerd door zijn ‘lievelingsoom’ Benjamine E.M.. Benjamine staat bij de veiligheidsdiensten bekend als geradicaliseerde moslim. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Hij zou bovendien ‘bezwarend materiaal’ naar Ilias gestuurd hebben.

Aanvankelijk klonk er heel wat kritiek tegenover de politie omdat deze geen grootschalige zoekacties ondernam in de omgeving van Mortsel en Wilrijk. Nu blijkt dat een zekere Benjamine E.M., de 26-jarige ‘lievelingsoom’ van Ilias, zich op dat moment al in het vizier van de politie bevond.

‘Lievelingsoom’ was geradicaliseerd moslim

De oom stond bij de politie bekend als geradicaliseerd moslim. Zijn naam was al eens opgedoken tijdens een groot terreurproces, al werd hij nooit veroordeeld. De politie zou bezwarend materiaal gevonden hebben op de computer van Ilias, vermoedelijk afkomstig van Benjamine. Mogelijk gaat het om ‘terreurgerelateerd’ materiaal.

Donderdag zou Benjamine aan de ouders van Ilias verteld hebben dat hij op vakantie was in Frankrijk. Hij zou daar veertien dagen in quarantaine moeten blijven vanwege de coronamaatregelen. Vrijdag bezocht de politie zijn thuisadres in Berchem, waar op dat moment niemand thuis was.

Zondag verspreidde de politie een publieke oproep aan de oom, met de oproep contact op te nemen met de politie “als getuige”. Daarop kon de politie vrij snel de gsm van Benjamine lokaliseren: het dorpje Steenkerke, in de provincie Henegouwen. De man werd opgepakt op verdenking van ontvoering met geweld, list of bedreiging.

1 REACTIE