Ruth Bader Ginsburg, de tweede vrouw die ooit zitting had in het Amerikaanse Hooggerechtshof is vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat gebeurde in haar huis in Washington. Ze bezweek aan de gevolgen van een uitgezaaide alvleesklierkanker. Dat schrijft ‘The New York Times’ vandaag.

De rechter was nauwelijks anderhalve meter groot. En met een gewicht van nauwelijks 45 kg, onderging rechter Ginsburg jarenlang opmerkingen over haar fragiele uiterlijk. Maar, taai als ze was trainde ze regelmatig met een trainer. Die publiceerde ooit zelfs een boek over het uitdagende trainingsregime van zijn beroemde cliënt.

Toen rechter Ginsburg haar 80ste verjaardag en 20-jarig jubileum op de banken van het Hooggerechtshof vierde, tijdens de tweede termijn van president Barack Obama, wimpelde ze de oproepen tot pensionering af. Dit omdat ze een ​​democratische president de kans wilde geven haar plaatsvervanger te benoemen. Ze was van plan te blijven “zolang ik mijn werk op volle kracht kan doen”, zei ze, en soms voegde ze eraan toe: “Na deze zal er een president komen, en ik hoop dat die president een goede president zal zijn.