“Hongarije maakt asiel aanvragen nog moeilijker”, dat schrijft het Nederlandse blad Trouw. Op 26 mei, toen de noodtoestand in Hongarije nog van kracht was, kondigde de regering van Viktor Orban een decreet af. Daarin stond dat vluchtelingen zich voortaan moesten melden bij Hongaarse ambassades in het buitenland. Daar wordt dan beslist over de asielaanvraag.

Sinds deze zomer kunnen vluchtelingen zich alleen nog maar buiten de Hongaarse grens aanmelden voor asiel, en wel op twee plekken: de Hongaarse ambassades in Belgrado en Kiev. Die nieuwe regel is een verdere verscherping van beleid dat in eerste instantie werd ingevoerd werd vanwege de coronacrisis. 

Toen de noodtoestand in juni eindigde, is een gelijkaardig decreet opnieuw bij het parlement ingediend. Inmiddels is de regeling dus nog verder verscherpt, waardoor vluchtelingen zich uitsluitend via Belgrado of Kiev kunnen melden. Ook wie zich op dit moment met een geldig visum in Hongarije bevindt, maar er nog geen procedure heeft lopen, moet die weg volgen. Binnen een termijn van twee maanden volgt dan een beslissing. 

Hongarije sluit grenzen voor buitenlanders, behalve voor Polen, Slowaken en Tsjechen

Na jaren van internationale kritiek besloot de regering Orbán in mei om haar zogeheten transitzone aan de grens met Servië te sluiten. Nadat de Europese rechter in Luxemburg had bepaald dat daar onwettige detentie plaatsvond. Alle vluchtelingen die er op dat moment verbleven werden overgeplaatst naar open asielzoekerscentra elders in het land. Nu asielzoekers zich alleen nog in het buitenland kunnen melden, wordt het nóg moeilijker om het land in te komen.

Sinds gisteren is Hongarije niet enkel gesloten voor vluchtelingen. Vanwege het toegenomen aantal coronabesmettingen zijn de grenzen dicht voor alle buitenlanders. Zelfs voor toeristen. Vanuit de Europese Commissie stuurde onder meer Didier Reynders (justitie) al een boze brief naar Orban. 

Schengen-lidstaten moeten normaal altijd Brussel inlichten over tijdelijke grenscontroles. En dus ook bij sluiting van grenzen. De commissie is ook niet te spreken omdat Hongarije een uitzondering maakt voor Polen, Slowaken en Tsjechen. 

“Alle maatregelen die niet in overeenstemming zijn met de fundamentele beginselen van het EU-recht moeten uiteraard onmiddellijk worden ingetrokken”, aldus EU-commissaris Johansson op Twitter.

1 REACTIE