Zowel N-VA als sp.a willen dat er snel een hoorzitting komt met Jean-Paul Van Avermaet, de CEO van Bpost. Dat bevestigen N-VA Kamerlid Michael Freilich en sp.a Kamerlid Melissa Depraetere vandaag aan SCEPTR. Zeker nu het Amerikaanse ministerie van Justitie sinds april van dit jaar ook onderzoek voert naar de ‘misbruiken in de Belgische bewakingssector’ komt de positie van de Bpost topman onder druk. Van Avermaet zelf houdt intussen zijn onschuld staande. Bpost zelf wenst niet te reageren maar meldt dat de traditionele hoorzitting van de nieuwe CEO in het parlement nog niet staat ingepland. Intussen vraagt N-VA Kamerlid Michael Freilich zich af of Van Avermaet niet beter tijdelijk een stap opzij zet”, als hij de Kamerleden niet kan overtuigen dat hij “integer gehandeld” heeft.

Ook het Brusselse parket zou op de zaak werken, aldus De Standaard. Woordvoerder Denis Goeman, meldt ons vanochtend dat het dossier intussen in handen is van het Federale Parket. Het gaat om ernstige feiten. Er zouden prijsafspraken gemaakt zijn tussen de 3 grote beveiligings­firma’s in België: G4S, Securitas en Seris. “Over­gemaakte mails en Whatsapp­berichten zijn van die aard dat ze Van Avermaet in verlegenheid kunnen brengen”, schrijft De Standaard. 

Ook de titelkeuze op de voorpagina dat “het net zich sluit rond Bpost baas Van Avermaet” zorgt voor enige zenuwachtigheid. Dat heeft voor alle duidelijkheid niets te maken met het bedrijf Bpost zelf noch met zijn functie daar. Het gaat om Van Avermaets vorige werkgever, G4S, en over zijn oude rol. Verschillende actoren hebben al schuld bekend. Via een soort “spijtoptanten”-regeling werkt ook zijn vroegere werkgever G4S volledig mee aan het onderzoek. Zo komen ze in aanmerking voor strafvermindering. Maar ondanks de medewerking van G4S, houdt Jean-Paul Van Avermaet zelf vast aan zijn onschuld.

Voorafgaand aan zijn topbenoeming aan het hoofd van Bpost was Van Avermaet clustermanager bij G4S. Hij is dan ook door de Mededingingsautoriteit aangestipt als een van de hoofdverdachten. Ook Securitas en Seris, twee andere spelers in de beveiligingssector werken actief mee. Zijn advocaat heeft nog niet gereageerd.

VS bezorgd om contracten met Shape en Amerikaanse ambassade in Brussel

Ook het Amerikaanse gerecht neemt de zaak ernstig. Via de antikartel-cel van het Amerikaanse ministerie van Justitie neemt het alvast de Belgische bewakingssector onder de loep. Mogelijk zijn immers ook Amerikaanse belangen geschaad. Zowel G4S, Securitas als Seris waren kandidaten voor de bewaking van zowel de Amerikaanse ambassade, Shape en het centraal commando van de NAVO te Bergen.

Zowel de Belgische Mededingingsautoriteit als het Amerikaanse ministerie van justitie dreigen dus een boete uit te spreken. Concreet kan dat zware financiële opdoffer voor de bedrijven opleveren onder de vorm van een zware boete. Elke autoriteit apart kan theoretisch een boete van 10 procent op de wereldwijde omzet opleggen. In Amerika dreigen zelfs gevangenisstraffen van een twintigtal maanden tot meerdere jaren.

Van Avermaet is nog niet verhoord door het Amerikaanse ministerie van Justitie, maar dat zou een kwestie van tijd zijn. Voorlopig is er alleen nog maar sprake van een onderzoek. De interesse van de VS is logisch. Eén van de grootste bedrijven van Bpost, Radial, is in de VS gevestigd. Van Avermaet zelf blijft er beter maar even weg, want riskeert mogelijk te worden aangehouden voor verhoor zodra hij de VS betreedt.

Michael Freilich (N-VA): “Dit spelletje heeft lang genoeg geduurd”

Bij Bpost zelf reageert woordvoerster Barbara Van Speybroeck dat er voorlopig geen officiële reactie van het bedrijf komt, maar dat men de evolutie van nabij opvolgt. Van Avermaet was, zoals dat met élke nieuwe CEO gebruikelijk is, kort geleden ook uitgenodigd voor een hoorzitting in de commissie overheidsbedrijven, geleid door PS-Kamerlid Jean-Marc Delizée. Maar die hoorzitting werd afgelast. Van Speybroeck bevestigde ons dat er nog steeds geen nieuwe datum is ingepland. “Het initiatief daarvoor ligt bij de (voorzitter) van de parlementaire commissie”, klinkt het. 

Spijtig genoeg moet ik vaststellen dat er nog steeds geen datum ingepland staat voor een dergelijke hoorzitting met de CEO, in het parlement”, klaagt Freilich aan.

Bij N-VA raakt het geduld dus stilaan op: Het is de gewoonte dat nieuwe CEO’s van overheidsbedrijven in het parlement toelichting geven bij hun strategische visie. Dhr. Van Avermaet is reeds in dienst vanaf februari. Eerst was het corona, daarna moest de CEO op vakantie. Dit spelletje heeft lang genoeg geduurd.”

Volgens Freilich “dreigen de nieuwe onthullingen over de ceo van Bpost, dhr. Van Avermaet, het imago van ons overheidsbedrijf te schaden”. “Het is hoog tijd dat hij klaarheid schept over zijn rol in deze affaire voor het parlement”, stelt hij. 

“Kan hij ons niet overtuigen dat hij integer heeft gehandeld, dan stel ik voor dat hij tijdelijk een stap opzij zet”

Van Avermaet zou deze kans met twee handen moeten grijpen om het parlement ervan te overtuigen dat hij steeds integer gehandeld heeft”, meent het parlementslid. “Doet hij dat niet op korte termijn en kan hij ons hiervan niet overtuigen, dan stel ik voor dat hij tijdelijk een stap opzij zet zolang het onderzoek loopt”, suggereert Freilich.

Sp.a Kamerlid Melissa Depraetere laat in een reactie weten dat haar partij “net zoals in commissie een paar weken geleden het onderzoek wil afwachten”. Maar Depraetere dringt alvast aan op een hoorzitting. “Hoe dan ook lijkt het nuttig om een hoorzitting te organiseren met Van Avermaet, onder andere in functie van een nieuw beheerscontract”, besluit ze.