De zaak-Navalny is door enkele grote ontwikkelingen gegaan. De belangrijkste: Navalny is uit zijn kunstmatige coma gehaald. Hij reageert op prikkels en ligt niet langer aan beademingsapparatuur. Het lijkt er dus op dat Navalny zal herstellen, al zijn de langdurige effecten van het gif nog onbekend. Het politieke schaakspel is echter enorm op gang gekomen. De Russische ambassadeur in Londen moest voor de overheid verschijnen. Daarnaast veroordelen de G7-landen de vergiftiging enorm. “Zij die verantwoordelijk zijn, moeten gestraft worden. Er zal een volledig onderzoek komen,” klonk het op de Twitter van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. Rusland heeft dan weer de Duitse ambassadeur in Moskou op het matje geroepen.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse zaken vindt dat Duitsland aan het bluffen is. Het Kremlin ontkent elke beschuldiging van vergiftiging en noemt ze zelfs ongefundeerd. Duitsland beweert namelijk dat er keihard bewijs is dat Navalny wel degelijk vergiftigd is en de meeste landen lijken dat te accepteren. De Amerikaanse president Donald Trump blijft echter terughoudender. Hij beweert namelijk dat hij nog geen bewijs heeft gezien dat Navalny echt vergiftigd is en wil dus niet meegaan in het verhaal zonder het bewijs dat Duitsland naar verluidt heeft eerst zelf te zien.

De mysterieuze zaak-Navalny

Navalny werd onwel tijdens een vliegreis. Hij begon te kermen van de pijn en het vliegtuig moest een noodlanding maken. Volgens zijn woordvoerster zou zijn thee vergiftigd zijn geweest. Later werd hij overgebracht naar een Duits ziekenhuis. De artsen daar beweren dat hij inderdaad zou vergiftigd zijn met Novichok. Dat is een soort zenuwgif dat geproduceerd werd in de Sovjetunie en nog een paar jaar in de Russische Federatie. Hoe het gif zou zijn toegediend, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens zijn woordvoerster zat het dus in zijn thee, maar volgens chemicus Vladimir Oeglkov in ‘Der Spiegel’ zou het ook op zijn kleren, zoals in zijn onderbroek, kunnen hebben gezeten. Het is dus tot op heden nog erg onduidelijk wat er nu echt gebeurd is.

Navalny is iemand met veel machtige vijanden. Hij noemt zichzelf en corruptiebestrijder en voerde vaak acties tegen Russische oligarchen. Zo zweerde de Russische Zakenman Jevgeni Prigozhin dat hij de gezondheidstoestand van Navalny zou gebruiken om hem te ruïneren. Dat wil hij doen als wraak voor een videorapportage die Navalny had gelanceerd.

4 REACTIES

 1. Er is helemaal niets mysterieus aan de vergiftiging van Aleksej NAVALNYJ. Navalnyj is niet de eerste Russische opposant die het slachtoffer werd van een vergiftigingsaanval door Poetins repressieapparaat en hij zal ook niet de laatste zijn. In juli 2019 overleefde hij al een poging tot vergiftiging.

  De FSB en haar sovjetcommunistische voorloper KGB laten een bloedig spoor na van gifmoorden, moordaanslagen en georchestreerde zelfmoorden van tegenstanders in binnen- en buitenland. Ook de later vermoorde journalistte Anna POLITKOVSKAJA werd het slachtoffer van een vergiftigingspoging toen ze begin september 2004 thee dronk op een vlucht van Moskou naar de noordelijke Kaukasus. Voormalig KGB-kolonel Aleksej LITVINENKO werd in november 2006 in London dodelijk vergiftigd werd met het radio-actief Polonium 210. Na ee zijn thee gemengd werd door KGB-agenten A. LOEGOVOJ (thans lid van de Doema, dus parlementair onschendbaar) en D. KOVTOEN, en dat Poetin vermoedelijk die moord goedkeurde. Om de goede betrekkingen met het Rusland van Poetin niet te schaden hebben de Britse autoriteiten het onderzoek naar de moord op Litvinenko jarenlang op de lange baan geschoven.

 2. Begin maart 2018 werden in het Engelse Salisbury de SKRIPALS vergiftigd met het zenuwgas Novitsjok, dat afkomstig is uit een KGB-laboratorium, dat al opgericht werd door Lenins geheime politie, de TSJEKA. Als uitvoerders van de vergiftigingsaanslag werden twee Russische geheime agenten geïdentificeerd, die onder de namen Aleksandr PETROV en Roeslan BOSHIROV Salisbury bezochten. Sergej Skripal en zijn dochter Joelija herstelden na maandenlange intensieve behandeling in het ziekenhuis. Enkele maanden later werden de Britten Charlie Rowley en Dawn Sturgess, die helemaal niets met Rusland te maken hadden, met vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Dawn Sturgess overleed kort daarop. Ze waren toevallig in aanraking gekomen met het vergif.

  In juli 2003 kwam de onderzoeksjournalist Joerij SJTSJEKOTSJICHIN om als gevolg van een vergiftiging. Zoals Anna Politkovskaja werkte hij voor de NOVAJA GAZETA, de enige overgebleven onafhankelijke krant in Rusland.

  In september 2004 werd de Oekraïense presidentskandidaat Viktor JOESJTSJENKO, die het opnam tegen de door Poetin gesteunde Viktor JANOEKOVITSJ, te Kiev vergiftigd. Dokters in Wenen slaagden erin zijn leven te redden maar zijn charismatisch gezicht was voor altijd verminkt en zijn fysieke toestand bleef heel broos, waardoor zijn autoriteit ondergraven werd om de regering die voortkwam uit de Oranjerevolutie doeltreffend te leiden.
  Anti-Kreminactivist Pjtotr VERZILOV werd in september 2018 vergiftigd. Journalist Vladimir KARA-MOERZA werd in mei 2015 en in februari 2017 vergiftigd. Beiden overleefden het.

  Dit zijn enkel de bekendste gevallen van gifaanslagen onder het Poetinbewind.

 3. Na de dood van Stalin poogde de KGB de leiders van diverse anti-communistische verzetsbewegingen in het buitenland uit te schakelen. De geplande moord met een gifpistool op Georgij OKOLOVITSJ, de voorzitter van de Russische verzetsbeweging NTS (Narodno-Troedovoj Sojoez, ook bekend als Verbond van Russische Solidaristen), in Frankfurt mislukte omdat KGB-agent Nikolaj CHOCHLOV, die de aanslag moest uitvoeren, overliep naar NTS. Hij werd enkele jaren later zelf in Frankfurt tijdens de jaarlijkse conferentie van de NTS-uitgeverij Posjev vergiftigd. Er werd vergif in zijn thee gemengd. Chochlov overleefde het.

  In 1957 en 1959 werden de Oekraïense nationalistenleiders Ljev REBET en Stepan BANDERA met een gifpistool vermoord door de Oekraïense KGB-agent Bohdan STASJINSKIJ. Uit wroeging vluchtte Stasjinskij in 1961 naar het Westen. Stasjinskij, afkomstig uit West-Oekraïne, werd door de KGB gedwongen tot samenwerking, zogezegd om zijn zusters te redden, die gearresteerd waren omwille van hun actieve deelname aan de nationalistische verzetsstrijd in Oekraïne.

  In september 1978 werd de Bulgaarse dissidente schrijver Georgij MARKOV in Londen het slachtoffer van de zogezegde paraplumoord. Hij werd vermoord door hem met een paraplupunt te prikken waarbij een minuscuul stalen bolrond kogeltje in zijn spierweefsel werd gebracht. Het kogeltje bevatte het gif ricine. Tien dagen eerder was een andere Bulgaarse opposant Vladmir KOSTOV het mikpunt van een zelfde aanslag in de metro van Parijs. Kostov overleefde het omdat hij enkel een kleine hoeveelheid vergif binnen kreeg.

 4. Correctie van Reactie 1: “Na een jarenlange campagne van weduwe Marina bewees de Britse rechter in 2016 dat het vergif in zijn thee gemengd werd door KGB-agenten A. LOEGOVOJ (thans lid van de Doema, dus parlementair onschendbaar) en D. KOVTOEN, en dat Poetin vermoedelijk die moord goedkeurde”.