Op het Griekse eiland Lesbos moet de politie momenteel traangas inzetten om de situatie er onder controle te krijgen. Honderden asielzoekers komen in opstand en gebruiken geweld tegen de politie om naar het Griekse vasteland te raken. Dat meldt Belga

De Griekse eilanden zitten al enkele jaren overvol met asielzoekers uit Afrika en het Midden-Oosten nadat beslist werd dat zij in afwachting van hun asielprocedure op de eilanden moeten verblijven. Enkele dagen geleden werd zo’n overbevolkt opvangkamp op het Griekse eiland Lesbos door de asielzoekers zelf in brand gestoken omdat ze weigerden in quarantaine te gaan nadat het coronavirus er was uitgebroken. 

Asielzoekers in opstand

Duizenden asielzoekers leven daardoor momenteel op straat op het eiland, maar ze zijn vastberaden om nu eindelijk de oversteek te maken naar het Griekse vasteland. Ze hopen van daaruit verder te kunnen reizen naar andere Europese landen waar hun kans op het verkrijgen van asiel groter is. 

Momenteel is het zeer onrustig in de straten van Lesbos. Duizenden asielzoekers proberen de haven van Mytilene te bereiken, maar botsten daarbij op de Griekse politie die hen tegenhield. De asielzoekers komen nu in opstand tegen de politie en bekogelen hen met stenen, waardoor de Griekse politie zonet traangas moest inzetten.

Ook de lokale bevolking van Lesbos lijdt onder de hele situatie. Zij kreunen al jaren onder de immense overbevolking van asielzoekerskampen op de vaak kleine eilanden en de spanningen dat dat met zich meebrengt. Na de grote branden op Lesbos enkele dagen geleden wil de Griekse overheid er snel een nieuw opvangkamp bouwen, maar daar verzet de lokale bevolking zich tegen.