Greta Thunberg steunt de Zweedse Groenen in hun strijd tegen de uitbreiding van het bedrijf Preem Holdings AB. Dat wil zijn raffinaderij in het Zweedse Lysekil uitbreiden. Het bedrijf kreeg in juni ook gelijk van de rechtbank. Maar het groene protest blijft. Dat meldde de Zweedse publieke omroep Sveriges Radio en schrijft Bloomberg vandaag. 

De Zweedse Groenen vormen samen met de sociaal-democraten de huidige Zweedse regering. Ondanks de positieve uitspraak van de rechtbank, blijven ze zich verzetten. De Saoedische miljardair Mohammed Al Amoudi die eigenaar is van het moederbedrijf van Preem, Corral Petroleum Holdings AB., kreeg midden juni reeds gelijk van het Zweedse hof van Beroep.

Toch wacht het bedrijf nog altijd op goedkeuring van de Zweedse “groen-rode” regering. Dat komt omdat de Zweedse Groenen dwarsliggen. Ook klimaatactivisten, waaronder de jonge klimaatactiviste Greta Thunberg, blijven zich fel verzetten tegen de uitbreidingsplannen. Thunberg is in 2019 nog uitgeroepen tot persoonlijkheid van het jaar door het magazine Time

(lees verder onder deze tweet)

Greta Thunberg: “We zijn nog steeds in fase van ontkenning”

In een Tweet uitte Thunberg zaterdag opnieuw haar ongenoegen: “Preemraff maakt het voor Zweden onmogelijk om in overeenstemming te zijn met het akkoord van Parijs. Er is niets meer waarover gedebatteerd hoeft te worden. Het is een feit. Toch is in principe iedereen bereid de uitbreiding door te voeren. Dat zegt alles over hoe de klimaatcrisis totaal genegeerd wordt. We zijn nog steeds in fase van ontkenning.”

Een nieuwe milieuvergunning is cruciaal voor de omschakeling van fossiele naar hernieuwbare productie bij de Raffinaderij Lysekil. Het vormt ook een belangrijk onderdeel om Preem in 2045 klimaatneutraliteit te laten bereiken, aldus Petter Holland, CEO van Preem.

“Groene critici bezorgd om verhoogde CO2-uitstoot door nieuwe raffinaderij”

De aanvraag van Preem betreft een nieuwe milieuvergunning voor de raffinaderij van Lysekil. Daar wil men beginnen met de omschakeling van fossiele activiteiten naar hernieuwbare. Maar de huidige milieuvergunning staat dat niet toe. De geplande fabriek is ook een belangrijk puzzelstuk in de uitfasering van fossiele grondstoffen. Het maakt ook deel uit van Preem’s doel om tegen 2030 5 miljoen kubieke meter hernieuwbare benzine, diesel en vliegtuigbrandstof te produceren.

Maar de Groene critici zijn bezorgd dat de toepassing ook de ontwikkeling omvat van het vermogen van de raffinaderij om hoogzwavelige zware olie te upgraden naar zwavelvrije benzine en diesel. Die heeft dan wel een beperktere milieu-impact, maar zou ook een verhoogde CO2-uitstoot in de raffinaderij veroorzaken.

In juni zei het bedrijf nog “de uitspraak te zien als een goede stap op de weg naar een constructieve dialoog tijdens het lopende proces”. Maar dat draait door het groene protest anders uit. Het bedrijf dat hoopte op een constructieve dialoog met de regering zal dus nog even geduld moeten uitoefen.