Komende maandag zullen preformateurs Egbert Lachaert (MR) en Conner Rousseau (sp.a) een formateur aanduiden. Deze zal bijgevolg dan ook eerste minister worden. In een interview in de Humo zegt Georges-Louis Bouchez zeker te zijn dat het Sophie Wilmès zal worden. Ook twee weken terug was hij er al van overtuigd. Toen zij hij bij RTL: “70% kans dat Wilmès opnieuw premier wordt.” Bovendien denkt hij ook dat de Vivaldi-coalitie veel rechtser zal zijn dan paars-geel. 

“Sophie Wilmès wordt premier van de volgende regering, daar ben ik zeker van”, zegt de Bouchez in de Humo. “En als het toch iemand anders zou worden? Dan zal men zéér overtuigende argumenten moeten hebben waarom het niet Sophie mag zijn. Ik doe geen dingen die ik niet begrijp en heb lak aan politieke tradities.” Maandag zullen de preformateurs, Lachaert en Rousseau, hun keuze voorleggen.

Bouchez spreekt niet enkel over het premierschap. Maar maakt ook de vergelijking tussen de Vivaldi-coalitie en een paars-gele coalitie. “Vivaldi zal veel rechtser zijn dan paars-geel”, klinkt het bij Bouchez. “Toen we die paars-gele nota lazen, vielen we van onze stoel. De N-VA had het hele sociaal-economisch programma van de PS aanvaard. Er stonden meerwaardebelastingen in, en in ruil zou België uitgekleed worden.”

Bouchez laat weten dat hij geen deel wil uitmaken van de regering. Ook hoopt hij dat Paul Magnette (PS) dit ook niet zal doen. “Wij moeten onze ministers laten werken, in het belang van het land. Maar de partijvoorzitters mogen niet in de regering gaan zitten, want dan wordt het oorlog, une guerre des chefs”, aldus Bouchez.