Plura C, de omstreden islamitische secundaire school in Genk, heeft nog steeds te nauwe banden met de islamistische beweging Milli Görüs. Dat schrijft De Standaard. Het is meteen de reden waarom de school voor de tweede keer geen erkenning en subsidiëring van de Vlaamse overheid kreeg.

Hoewel het Selam College bij de eerste aanvraag voldeed aan vrijwel alle vereisten, waaronder het schoolreglementen en het bestuur, ontving de school toch een negatief advies van de onderwijsinspectie. Uit een rapport van de staatsveiligheid bleek dat de ‘Belgische Islamitische Federatie’ (BIF) – de Belgische tak van Milli Görüs, dat zelf nauwe banden heeft met de Turkse overheid – achter de oprichting van de school zat.

“Milli Görüs is een extremistische organisatie”

Daarop veranderde de school haar naam in Plura C en nam het volledige bestuur ontslag. In een contract met de vzw die het schoolgebouw ter beschikking stelt – de vzw heeft eveneens banden met BIF – staat dat deze geen invloed zou uitoefenen op de school. Aangezien de school alsnog een gebouw van de BIF gebruikte, werd de aanvraag ook dit jaar verworpen.

De Belgische staatsveiligheid beschouwt Milli Görüs als een extremistische, antiwesterse en antisemitische organisatie, in strijd met de mensenrechten en de gelijkheid tussen man en vrouw. De staatsveiligheid vreest dat de oprichting van de school zou kunnen bijdragen aan het ontstaan van een parallelle Turkse samenleving en extremisme in Limburg.

2 REACTIES