Bijna 100 Franse kranten, tijdschriften en tv-zenders publiceren vandaag een gemeenschappelijk brief van solidariteit met Charlie Hebdo en ter verdediging van de vrijheid van meningsuiting. Het satirische weekblad, dat reeds in 2015 het doelwit was van een bloedige aanslag, wordt opnieuw bedreigd door radicale moslims.

Charlie Hebdo besloot eerder deze maand om de spotprent over de profeet Mohammed, die in 2015 tot de aanslag leidde, opnieuw te publiceren. De aanleiding was het begin van het proces tegen de terroristen die toen 17 mensen in Parijs hebben gedood, waarvan 12 medewerkers van Charlie Hebdo.

De publicatie met de heruitgave van de cartoons was in geen tijd uitverkocht, maar werd opnieuw gevolgd door een reeks bedreigingen uit de hoek van islamitische extremisten. In een verklaring aan het Franse persbureau AFP zegt Riss, de directeur van Charlie Hebdo: “Na de herpublicatie van de Mohammed-cartoons op 2 september 2020, wordt Charlie Hebdo opnieuw bedreigd door terroristische organisaties. De bedreigingen zijn een echte provocatie tijdens het proces over de aanslagen van januari 2015.”

“Hallucinante haat”

De bedreigingen zijn heel concreet. Maandag moest de personeelsverantwoordelijke van Charlie Hebdo, Marika Bret, nog door de politie uit haar huis geëscorteerd worden. Zij zegt dat het tijdschrift momenteel het doelwit is van een “hallucinante haat”. Bret, die zichzelf links noemt, stelt dat ze zich door haar eigen politieke kamp in Frankrijk in de steek gelaten voelt.

Vandaag reageren de Franse media met een tekst van solidariteit met Charlie Hebdo. “Het is nog nooit eerder gebeurd dat de media, die vaak uiteenlopende standpunten verdedigen en niet de gewoonte hebben om via manifesten hun mening te geven, zich op plechtige wijze tot hun publiek en medeburgers richten”, stelt de verklaring. “We doen dit nu wel omdat het ons cruciaal lijkt u te wijzen op het gevaar voor één van de belangrijkste waarden van de democratie: de vrijheid van meningsuiting.”

Een opinieonderzoek van IFOP van begin september toont aan dat 69% van de in Frankrijk levende moslims vindt dat Charlie Hebdo de cartoons niet mag publiceren. 40% meent dat de Koran voorrang moet krijgen op de Franse wetten. 13% staat niet negatief tegen de terroristen die in 2018 de moordpartijen uitvoerden. 

1 REACTIE