Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin wil na de nieuwe aanslag bij de kantoren van Charlie Hebdo zijn landgenoten eraan herinneren dat Frankrijk in oorlog is. Dat meldt Belga. “We zijn in oorlog met de islamterreur, en misschien hadden we dit collectief een beetje achter ons gelaten.”

In 2015 kwamen 12 mensen om het leven bij een terroristische aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, nadat zij cartoons van de islamitische profeet Mohammed publiceerden. Het was het begin van een reeks bloedige aanslagen op het Franse grondgebied, met inmiddels 258 doden tot gevolg. Afgelopen vrijdag vond opnieuw een aanslag plaats bij Charlie Hebdo, enkele weken nadat het weekblad opnieuw de omstreden Mohammed-cartoons publiceerde.

Net als in 2015 was de dader een moslim die Charlie Hebdo viseerde vanwege die Mohammed-cartoons. Het was de zoveelste islamitisch geïnspireerde terreuraanslag in Frankrijk in enkele jaren tijd, en een veelvoud aan islamitische aanslagen kon dan nog worden verijdeld. De voorbije drie jaar werd in Frankrijk iedere maand een aanslag verijdeld, aldus Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. 

De Franse minister reageerde strijdvaardig op de nieuwe aanslag, en benadrukt dat Frankrijk in oorlog is tegen islamterreur. “De minister van Binnenlandse Zaken is er om de Fransen aan de realiteit te herinneren”, aldus Gérald Darmanin. “We bevinden ons in een extreem kritieke situatie. We zijn in oorlog met de islamterreur, en misschien hadden we dit collectief een beetje achter ons gelaten.”