Formateurs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open Vld) krijgen extra tijd van koning Filip. Dat meldt VRT NWS. Normaal gezien zouden ze vandaag een eindverslag met regeerakkoord voorstellen aan de koning, maar die deadline wordt – net als vele vorigen – niet gehaald. 

Bijna 500 dagen na de verkiezingen lijkt ons land dan toch een federale regering te krijgen. Paars-groen + CD&V is in de maak, maar er wordt momenteel nog druk onderhandeld over onder meer de ministerposten, het premierschap en de begroting. De deadline van 28 september voor het eindverslag van de formateurs bleek dus uiteindelijk opnieuw niet haalbaar. 

Vandaag zouden de formateurs dat eindverslag voorstellen aan koning Filip, maar daar kwamen ze om 18u dus met lege handen aan. Minder dan 30 minuten later zat hun audiëntie er dan ook al op. De koning gaf Magnette en De Croo opnieuw extra tijd. “De formateurs brachten verslag uit over hun opdracht. Ze zullen zo spoedig mogelijk hun eindverslag overmaken aan de Koning”, aldus het Paleis in een mededeling. 

Komende nacht zal er verder onderhandeld worden over wie premier wordt, wie welke ministerpost krijgt en over de begroting. Oorspronkelijk werd gezegd dat er tegen 17 september een regering moest zijn, die datum werd verlaat naar 1 oktober maar ook die datum zal naar alle waarschijnlijkheid niet gehaald worden. Men verwacht zaterdag, op 3 oktober, een regering voor te kunnen stellen.