Liesbeth Homans (N-VA) zal het debat over de regeerverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vandaag niet leiden. De Vlaams Parlementsvoorzitter moet op Covid-19 getest worden. Zij wordt vervangen door ondervoorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang). Dat schrijft VRT NWS.

Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) kondigde vandaag zelf aan op Twitter dat ze de zitting niet zal kunnen leiden. “Ik moet vandaag getest worden op corona en zal de openingszitting van het Vlaams Parlement met de Septemberverklaring niet kunnen leiden. Dit tot mijn grote spijt, maar veiligheid primeert”, zegt Homans.

(Lees verder onder de tweet.)

Filip Dewinter (Vlaams Belang) zal debat leiden

Filip Dewinter (Vlaams Belang) moet Homans daarom vervangen. Enerzijds als oudste Parlementslid, die volgens het reglement  de werkzaamheden opent en de eed afneemt van nieuwe Parlementsleden. Anderzijds als ondervoorzitter, om het debat te leiden.

De twee jongste Parlementsleden zijn eveneens Vlaams Belangers: Filip Brusselmans en Adeline Blancquaert. Normaal gezien zitten zij bij het openen van de werkzaamheden naast de voorzitter. Dit zal ditmaal echter niet gebeuren, vanwege de geldende coronamaatregelen in het Parlement.