De FBI vreest dat “buitenlandse factoren”, zoals overheden, en “cybercriminelen” misbruik kunnen maken van het zogenaamde “mail-in voting system”. Amerikaanse kiezers kunnen namelijk hun stem uitbrengen voor hun presidentskandidaat en die per post versturen. Dat wil dus zeggen dat een grote hoeveelheid stemmen verstuurd zal worden en al zullen ingediend zijn nog voor de echte verkiezingsdag. Daarnaast komen die ook niet samen toe, maar op aparte dagen afhankelijk van wanneer ze verstuurd zijn. Daardoor vreest de FBI dat buitenlandse factoren en cybercriminelen die situatie zullen gebruiken om desinformatie en nepnieuws te verspreiden over valse resultaten. Ten slotte kunnen ze zelfs proberen om de legitimiteit van de verkiezingen in vraag te trekken.

Dat schrijft de FBI in een publicatie die achteraf verscheen op de Twitter van NCSC, de National Counterintelligence and Security Center van Amerika. Ze wijzen er ook op dat door de poststembiljetten de resultaten langer op zich zullen laten wachten. Meestal worden die bekendgemaakt tijdens de nacht na de verkiezingen, maar dat zou dit jaar dus langer kunnen duren. Tijdens die wachtperiode is de kans groot dat nepinformatie zal verspreid worden, enerzijds om het volk te verwarren en anderzijds om de legitimiteit van de echte uitslagen te beschadigen. Die valse informatie kan verspreid worden via sociale media, zoals Facebook of Twitter, maar er kunnen zelfs nepnieuwswebsites aangemaakt worden om nepnieuws te verspreiden.