Facebook heeft vandaag de Facebookgroep Vlaams Front verwijderd. Dat laat Vlaams Front weten via Twitter en werd bevestigd aan de redactie door één van de moderators. Ook Voorpost laat weten dat hun pagina waarschijnlijk verwijderd zal worden. Ze hebben vandaag ook bericht gehad dat “hun pagina risico loopt ongedaan gemaakt te worden vanwege voortdurende schendingen van de richtlijnen voor de community”. Opnieuw wordt niet gespecifieerd welke richtlijnen bedoeld worden. Vlaams Front heeft ondertussen al een nieuwe groep aangemaakt en had op minder dan 10 uur tijd weer meer dan duizend leden.

Of het toeval is of niet, is onduidelijk. Maar de Facebookgroep Vlaams Front werd verwijderd kort na de hele heisa rond Mechelen. Op meerdere mediakanalen werd eerst nog beweerd dat dit een betoging van Vlaams Front was, maar dat klopt niet. Dat bevestigde zowel Vlaams Front zelf als organisator Peter P. in een interview met SCEPTR. “Die mensen hebben daar niks mee te maken. Ik heb het gevoel dat men bij de burgemeester hun werk niet goed gedaan heeft. Vandersmissen heeft die groep erbij betrokken en afgeschilderd als extreemrechtse beweging,” klonk het toen bij Peter P. (lees hier het volledige interview).

“Exacte reden niet duidelijk”

Vlaams Front vertelde aan SCEPTR het volgende: “De exacte reden is niet echt duidelijk. Ze hebben deze week plots 8 posts neergehaald die geplaatst werden door leden, maar nu we geblokkeerd zijn kunnen we die niet meer zien. Daarnaast krijgen we bij het bericht dat we geblokkeerd zijn onze nieuwe banner te zien. Die riep op om mee te doen aan de protestrit van Vlaams Belang. Of dat één van de redenen was, is onduidelijk. Er wordt dan ook niet gezegd welke richtlijnen we precies hebben overtreden.

Ook Voorpost kreeg een waarschuwing dat hun pagina mogelijk verwijderd wordt. De reden kunnen ze niet echt geven. “We steunden het protest van Vlaams Belang uiteraard ook, maar het staat niet gespecifieerd of dat de reden was. Enkel dat we voortdurend in strijd waren met richtlijnen van de community, maar welke weet ik niet. Dat wordt er natuurlijk niet bij gezegd,” klonk het bij één van de woordvoerders.

Vlaams Belang-pagina’s niet getroffen

Voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken laat weten dat hij geen waarschuwingen of problemen heeft gehad met de oproep tot protest. Of dat dus mede één van de redenen was tot verwijdering, is onduidelijk. Ook Sam van Rooy reageerde op de verwijdering van Vlaams Front en de waarschuwing van Voorpost. “Het is waanzin dat die groep verwijderd is. Pure censuur! En het bewijst dat Facebook het ons, hand in hand met de onbetrouwbare overheid en het tirannieke establishment, steeds moeilijker wil maken om onze politieke boodschap te verspreiden.” Facebook zelf reageerde tot op heden nog niet op vragen.

https://twitter.com/vlaamsfront/status/1306187374746046465