Ex-rijkswachtofficier Willy Van Mechelen (77) blijkt de ‘peetvader’ te zijn in een organisatie die drugstransporten regelde richting ons land. Dat melden onder meer Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. 

Op tientallen adressen vielen maandagochtend rond 5 uur op 20 adressen de speciale eenheden binnen in het kader van het onderzoek rond grootschalige cocaïnetransporten.  Naast ex-rijkswachtofficier Willy Van Mechelen (77) zijn daarbij ook één van de Aquinobroers, Lucio Aquino (58) gearresteerd in Maasmechelen. Verder zijn ook advocaat Jan E., één van diens cliënten T.B. en kickbokser Nathan S. (30) aangehouden.
Tijdens de huiszoekingen zijn wagens, cash geld, horloges en tal van andere spullen in beslag genomen.

Aanvankelijk zijn ook leden van de motorbende ‘Bandidos’ opgepakt, maar zij bleven niet aangehouden. De meeste daders wonen in het Antwerpse wonen. De ex-rijkswachtofficier, Willy Van Mechelen is verdacht de spilfiguur te zijn van de organisatie. Hij maakte in de jaren negentig furore bij de rijkswacht als chef van de Antwerpse drugsbrigade.

Dankzij “goede connecties” in het milieu kon hij de ontvoering van Anthony De Clerck oplossen

In 2001 keek de ex-rijkswachtofficier aan tegen een veroordeling tot vijf jaar cel. Hij zou de opdrachtgever van twee transporten zijn die samen bijna 24 ton marihuana naar Nederland hadden gebracht. Van Mechelen is altijd blijven ontkennen. Hij zou erin geluisd zijn door informanten. Maar ook in beroep is zijn straf bevestigd. Hij sloeg op de vlucht naar Nederland. Daar is hij pas in 2011 opgepakt, zat twee jaar effectief in de cel, maar kwam

Hij sloeg na zijn veroordeling op de vlucht en wist een tiental jaar uit handen van het gerecht te blijven. Toen hij in Nederland is opgepakt lagen er honderdduizenden euro’s in zijn auto. Van Mechelen zat zijn straf uit, maar niet lang nadat hij op vrije voeten kwam raakte hij opnieuw op het criminele pad.

Zijn politie-carrière was indrukwekkend. Hij wist tal van moordzaken en ontvoeringen op te lossen. Toen in 1992 Anthony De Clerck ontvoerd werd, kon Van Mechelen dankzij zijn “goede” connecties in het criminele milieu het onderzoek op het spoor van de daders zetten. Zij tipten hem de naam van één van de daders. De ontvoerders van Anthony, onder wie Daniël Vanhamel en Jozef Peeters zijn in 1994 veroordeeld tot levenslang. 

In 2014 is Van Mechelen op een snelwegparking bij Utrecht gearresteerd. Samen met een tweede Antwerpenaar (60) zat hij in een wagen waarin 325.990 euro cash geld is aangetroffen. Dat leidde uiteindelijk tot een rechtszaak met 46 verdachten, die volgende maand behandeld wordt. In het drugsnetwerk zou meer dan 8,8 miljoen euro geld van Zuid-Amerikaanse bendes witgewassen zijn.