Coronacrisis of niet, de Europese Commissie wil de klimaatdoelstellingen voor 2030 nog verder aanscherpen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal de aanpassing volgende week bekendmaken. Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung

Momenteel wil de Europese Unie (EU) de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 verminderen met 40 procent ten opzichte van 1990. In 2050 moet de EU volledig klimaatneutraal zijn. Die 40 procent is niet ambitieus genoeg voor Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Zij wil de doelstelling drastisch verscherpen, tot 55 procent.

Europees Parlement wou nog hogere klimaatdoelstellingen

De aanpassing komt niet helemaal uit de lucht vallen. Bij haar aantreden had von der Leyen al een doelstelling van 50 tot 55 procent in 2030 beloofd. Het had overigens nog erger gekund. Het Europees Parlement wil eigenlijk een nog hogere doelstelling, dichter bij de 65 procent.

Het is maar de vraag wat de aanpassing betekent voor de bedrijven en de EU-lidstaten. Zij kregen beiden al een enorme klap te verwerken tijdens de coronacrisis. FAZ verwijst naar een analyse van de Vereniging van Duitse Kamers van Koophandel en Industrie (DIHK), die voorspelt dat de energieprijzen onvermijdelijk zullen stijgen.