“De discussie draait nu om de post van premier”, schrijft ouderdomsdeken Erik Van Rompuy (CD&V) donderdagavond op zijn Facebook-pagina. De seniorenvoorzitter maakt zich zorgen over de rol die CD&V in een ‘Vivaldi’-regering kan spelen. Het zal een regering zijn waar liberalen en socialisten de plak zwaaien denkt hij. “We lopen het risico in een trein te worden gesleurd waarvan niemand weet waar die heen gaat”, schrijft hij 

De Bouchez-saga van deze week bewijst dat er geen vertrouwen is tussen de 7 partijen in deze coalitie, terwijl het land op alle fronten een sterke regering nodig heeft”, voegt hij eraan toe.

“De discussie draait nu om de post van premier, maar om wat te doen? Het principeakkoord is gevuld met algemeenheden en niet nader omschreven bedoelingen die de kiem van permanente conflicten bevatten”, stelt Erik Van Rompuy.

“De liberalen en de socialisten controleren Vivaldi, maar wat wordt de herkenbare rol van de CD&V?”, vraagt hij zich af. “We zijn electoraal duidelijk te zwak geworden om de vorming van een federale regering ter hand te nemen, maar moeten we onszelf laten verdampen in een coalitie van 7 partijen waarin we slechts een kleine speler zouden zijn?”

Eindigen doet hij met een uithaal naar Open Vld: “Onder leiding van Alexander De Croo wiens partij nog minder belangrijk is dan de onze?” De krijtlijnen van het ‘Vivaldi’-akkoord zijn deze week ook in diverse kranten uitgelekt.