De Franse president Emmanuel Macron sprak zich al van dag één enorm uit tegen de situatie in Wit-Rusland. Hij wilde alle mogelijke middelen van de EU mobiliseren, een uitspraak waarmee de Russische president Vladimir Poetin niet blij was, en nu wil hij zelfs een stapje verder gaan. Macron wil namelijk een ontmoeting met oppositieleider Tichanovskaja. Dat meldt The Moscow Times.

Volgens de oppositie is Tichanovskaja de rechtmatige winnaar van de verkiezingen en niet Loekasjenko. Daarom zijn er al sinds begin augustus manifestaties bezig. Tichanovskaja zelf is echter naar Litouwen gevlucht uit angst om vervolgd te worden door de overheid. De Franse president Emmanuel Macron plant binnenkort een bezoek aan Litouwen en het is tijdens dat bezoek dat hij graag Tichanovskaja zou ontmoeten.

De ontmoeting zou er komen nadat Tichanovskaja opriep tijdens een interview om samen te zitten. Ze wil namelijk dat Macron helpt om de “crisis op te lossen.” “De manifestaties zullen niet stoppen,” klinkt het. “Het is hoogtijd dat er dialoog komt en er geen bloed meer vergoten wordt.” Daarmee verwijst ze naar het brute optreden van de oproerpolitie die, naar verluidt, buitensporig geweld zou gebruiken volgens de manifestanten.

1 REACTIE