De vrouw die gisteren op Facebook een toiletdame van de Efteling beschuldigde van racisme, blijkt door de politie te zijn aangehouden op beschuldiging van “mishandeling van de toiletdame”. Dat bevestigt een woordvoerder van Politie Tilburg vandaag aan SCEPTR. De vrouw werd ter plaatse aangehouden na een klacht van de toiletdame wegens mishandeling. Daarop is de vrouw meegenomen naar het politiekantoor voor verhoor. Omdat de vrouw de Nederlandse taal niet machtig was kon het verhoor niet onmiddellijk gebeuren. Er is een tolk gevorderd en daardoor moest ze in de cel overnachten. Na verhoor in aanwezigheid van een tolk is de zaak geseponeerd door de Officier van Justitie.

De seponering betekent, net als bij ons dat geen juridische gevolgen gegeven worden aan het dossier. Het gebeurt omwille van gebrek aan bewijzen, of om opportuniteitsredenen. Over een officiële racismeklacht van de vrouw tegen de Efteling is bij de politie in Tilburg evenmin iets bekend.

De Efteling zelf reageert “ontzettend geschrokken” na het racismeverhaal dat gisteren onder meer in Het Laatste Nieuws  verscheen. Een woordvoerder van het pretpark stelt vandaag aan SCEPTR dat “de situatie die bij ons bekend is, niet overeenstemt met het verhaal dat geschetst wordt op Facebook”.

“Voorkeur om het geschil in der minne te regelen”

Op onze vraag waarom de vrouw dan door de politie werd meegenomen én waarvoor hun personeelslid precies klacht had ingediend wou het bedrijf liever niet ingaan. Aan de pers wordt gezegd dat ze “proberen uit te zoeken wat er precies is gebeurd”. Tevens bevestigt de woordvoerder ook dat inmiddels een bemiddeling is opgestart om het geschil in der minne te regelen.

Alles draait om Liza Kurukulasuriya, een vrouw van Sri Lankaanse afkomst en haar autistisch zoontje. De vrouw  uit Brussel schreef, na een bezoek aan het pretpark, in een zeer boos Facebookbericht dat ze slachtoffer was van racisme. Dat gebeurde volgens haar na een incident met haar autistisch zoontje in de toiletten van het pretpark. Daarbij escaleerden de feiten en kwam eerst de security en nadien de politie van Tilburg ter plaatse.

“Een incidentje waarbij mogelijk wat is geduwd”

In de krant Het Laatste Nieuws is sprake van “een incidentje waarbij mogelijk wat geduwd is”. Er blijkt dus wel degelijk een klacht te zijn ingediend tegen de vrouw. Maar na verhoor besloot de Nederlandse Officier van Justitie de zaak te seponeren. 

Uit ons contact met de persverantwoordelijke van De Efteling in Nederland blijkt dat men op eieren loopt. Men liet duidelijk verstaan dat de zaak bijzonder gevoelig ligt. Het bedrijf wenst daarom niet zelf te antwoorden op onze concrete vragen rond het incident en beperkt zich tot een korte verklaring.

Efteling heeft contact gezocht met de familie om gesprek “persoonlijk te voeren”

We hebben vernomen dat er zondag ophef was in het attractiepark”, reageert woordvoerder Kurt Peeters aan SCEPTR. Echter, de situatie die bij ons bekend is, stemt niet overeen met het verhaal dat geschetst is op Facebook”, benadrukt hij stellig. 

Momenteel is de Efteling aan het uitzoeken wat er precies is gebeurd. “Vanzelfsprekend vinden we het hoe dan ook oprecht vervelend dat dit gezin een negatief gevoel heeft overgehouden aan hun bezoek aan het park. Terwijl een dagje Efteling natuurlijk onbezorgd zou moeten zijn.”

Volgens de Nederlandse politie verliep de interventie correct. Er was geen melding van weerspannigheid. De vrouw is meegenomen voor verhoor naar het kantoor in Tilburg waar ze een nacht in de cel moest doorbrengen. Steeds volgens de vrouw zou “na zeventien uur op het politiebureau” gebleken hebben “dat de klacht geklasseerd is, omdat er geen criminele intentie was”.  De politie bevestigde dat de aanhouding enige tijd duurde maar benadrukte dat ze bij dit soort interventies belang hecht om de verdachte op een correcte manier te kunnen verhoren. Daarom is ook een tolk gevorderd.