Bij een reeks steekpartijen in de Engelse stad Birmingham zijn zondag één dode en zeven gewonden gevallen. De politie gaf intussen beelden vrij van de vermoedelijke dader, een zwarte man met een baseballpet. Men tast naar eigen zeggen in het duister over het motief van de “compleet willekeurige” aanvallen.

De steekpartijen vonden in de nacht van zaterdag op zondag plaatst. De politie werd rond halféén ‘s nachts voor het eerst opgeroepen nadat een man gewond raakte bij een steekpartij. Twintig minuten later werd er opnieuw melding gemaakt van een steekpartij, waarbij een 19-jarige man ernstig gewond geraakte en een vrouw eveneens verwondingen opliep.

(Lees verder onder de tweet.)

“Meisje werd herhaaldelijk in de nek gestoken”

Een uur later, omstreeks tien voor twee, moest de politie opnieuw uitrukken. Bij die aanval stierf en 23-jarige man. Een andere man geraakte ernstig gewond. Nog eens tien minuten later werd er opnieuw melding gemaakt van een steekpartij, ditmaal in de homobuurt van de stad, daarbij geraakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond.

Een ooggetuige omschrijft hoe een meisje “herhaaldelijk in de nek werd gestoken”. “Het was druk en de mensen begonnen te panikeren toen ze het meisje op de grond zagen. Er was nog een andere man verderop in het midden van de weg“, zegt bareigenaar Savvas Sfrantziz. “De Engelse kerel zat helemaal onder het bloed. […] Het was in enkele seconden gebeurd.”

Volgens de bareigenaar leek de aanval “heel willekeurig”. “Hij liep gewoon naar haar toe en stak haar neer. Ik heb nog nooit zoiets gezien”, klinkt het. Volgens hem gedroeg de aanvaller zich als griezelig kalm.

Politie op zoek naar zwarte man

De politie tast naar eigen zeggen in het duister over het motief. Volgens hen is er geen bewijs dat het geweld terreur- dan wel bendegerelateerd is. “Het lijkt een willekeurige aanval omdat we geen enkel verband hebben gevonden tussen de slachtoffers, noch in hun aard, noch in de plaats waar ze aan het socialiseren waren”, zegt hoofdinspecteur Steve Graham.

De politie gaf intussen camerabeelden vrij waarop de verdachte te zien is. Het gaat om een zwarte man met een baseballpet. Getuigen omschreven de dader eveneens als “een zwarte man”.