Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) wil nog eens 1.500 asielzoekers opvangen die momenteel in Griekse opvangkampen zitten. Daarover bereikte ze inmiddels een akkoord, meldt het Duitse persagentschap DPA. Duitsland maakte eerder ook al bekend dat het asielzoekers uit het uitgebrande opvangkamp op Lesbos zou opvangen. 

De Griekse eilanden zitten al enkele jaren overvol met asielzoekers uit Afrika en het Midden-Oosten nadat beslist werd dat zij in afwachting van hun asielprocedure op de eilanden moeten verblijven. Enkele dagen geleden werd zo’n overbevolkt opvangkamp op het Griekse eiland Lesbos door de asielzoekers zelf in brand gestoken omdat ze weigerden in quarantaine te gaan nadat het coronavirus er was uitgebroken. 

1.500 extra asielzoekers

Duitsland maakte enkele dagen al bekend dat het 100 tot 150 asielzoekers van dat uitgebrande kamp zou opvangen, en het vroeg de andere Europese lidstaten hetzelfde te doen. Maar Duitsland gaat nu nog een stap verder: Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) zijn het eens geraakt om daarboven nog 1.500 asielzoekers uit andere Griekse opvangkampen naar Duitsland te halen.

Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door coalitiepartner SPD, maar dat zou geen probleem mogen betekenen. Eerder eiste SPD-voorzitter Saskia Esken immers al dat Duitsland duizenden asielzoekers uit de Griekse opvangkampen zou overnemen.