In Duitsland komt er een verbod op het stiekem onder de rok filmen of fotograferen. Wie dat dus doet is strafbaar. Inbreuken op die wet zal men bestraffen met gevangenisstraffen tot 2 jaar. Het Duitse hogerhuis, de Bundesrat, keurde een verscherping van de wet goed. Dat meldt De Morgen.

De verstrenging wordt dit jaar nog van kracht. Ook wie de beelden verspreidt, is strafbaar. ‘Upskirting’ was tot dusver meestal niet strafbaar. Het filmen of fotograferen van dodelijke slachtoffers bij ongevallen wordt eveneens strafbaar. Hier bood de strafwet tot nu toe enkel bescherming aan slachtoffers van een ongeval die gewond raakten. Daarom is het verbod nu uitgebreid.

“Onder iemands rok of iemands decolleté fotograferen is een schaamteloze inbreuk van de privacy, die in de toekomst strafbaar wordt”, zei minister van Justitie Christine Lambrecht nog in juli van dit jaar. Toen werd het verbod ingevoerd. In België is dat al strafbaar sinds 2014.

De wet moet de verspreiding op sociale media tegengaan.