Aleksej Navalny, een bekende Russische criticus en activist, werd eind augustus opgenomen in het ziekenhuis. Op een vlucht werd hij onwel en begon hij te kermen van de pijn. Volgens zijn woordvoerster was hij vergiftigd. Later werd hij overgebracht naar een Duits ziekenhuis, waar de artsen ook beweren dat hij vergiftigd was. Het Russische ziekenhuis werd onmiddellijk beschuldigd van nalatigheid en de woordvoerster van Navalny beweerde zelfs dat de artsen belemmerd werden hun werk uit te voeren. Dat ontkende het ziekenhuis onmiddellijk: “We hebben zijn leven gered,” klonk het. Nu beweert Duitsland dat ze ook weten welk gif werd gebruikt, namelijk een zenuwgas dat door de Sovjetunie werd geproduceerd: novichok. Bondskanselier Angela Merkel eist antwoorden.

Angela Merkel wil dat het Kremlin verantwoording aflegt voor de vergiftiging van Navalny. De Duitse artsen zijn er namelijk unaniem van overtuigd dat het om een zenuwgif gaat, namelijk novichok. “Het gif werd met zekerheid geïdentificeerd door verschillende tests,” klonk het bij Merkel.

Navalny was zeer bekend in Rusland voor zijn zware kritiek op de regering. Daarnaast publiceerde hij vaak artikels en video’s over corruptie en Russische oligarchen. Naar eigen zeggen wilde hij zo corruptie in Rusland bestrijden. Daardoor maakte hij wel machtige vijanden. “Novichok gebruiken om iemand in 2020 te vergiftigen is eigenlijk hetzelfde als een handtekening achterlaten op een lijk,” zei Leonid Volkov, een collega van Navalny, op Twitter. Daarnaast plaatste hij op Twitter een satirische Tweet over “bijdragen aan de wereldgeschiedenis.” “Chroesjtsjov: de spoetnik. Gorbatsjov: perestrojka. Poetin: novichok.”  

“Gelijkenis met Skripal”

Ivan Zhdanov, de directeur van de organisatie tegen corruptie die Navalny heeft opgericht, is er ook van overtuigd dat het wel een moordaanslag moet geweest zijn. “Geen twijfel mogelijk,” klonk het bij hem. Hij beweert dat enkel de Russische veiligheidsdiensten dergelijk gif kunnen gebruiken. Het Verenigd Koninkrijk reageerde ook alvast dat er een duidelijke gelijkenis is tussen Navalny en Skripal die in 2018 werd vergiftigd. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, zei erover dat “de Russische overheid duidelijk wat vragen te beantwoorden heeft. Het is absoluut onacceptabel dat een illegaal chemisch product opnieuw gebruikt wordt en dat we opnieuw geweld zien tegen populaire oppositiefiguren.”