Donald Trump is deze week voor de tweede keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Deze keer gebeurt de nominatie voor het tot stand brengen van een historische vredesovereenkomst tussen Servië en de afgescheiden republiek Kosovo. Dat schrijft ‘The New York Post‘.

In een tweet op vrijdagochtend kondigde Magnus Jacobsson, lid van het Zweedse parlement, aan dat hij de regering Trump en de twee Europese naties nomineerde voor hun “gezamenlijke werk voor vrede en economische ontwikkeling, via de samenwerkingsovereenkomst die in het Witte Huis is ondertekend”.

“Handel en communicatie zijn belangrijke bouwstenen voor vrede”, schreef Jacobsson, in zijn brief aan het Nobelcomité. Woensdag was de president al voor een eerste keer genomineerd door een Noors parlementslid. Die nomineerde Trump voor het helpen tot stand brengen van een vredesovereenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten.
(Lees verder onder deze tweet)

“Het heeft decennia geduurd omdat niemand probeerde het voor elkaar te krijgen”

“Vanwege zijn verdienste denk ik dat hij meer heeft gedaan om vrede tussen naties te creëren dan de meeste andere genomineerden voor de Vredesprijs”, zei Christian Tybring-Gjedde aan Fox News.

Volgens de officiële Nobel-website waren er 318 kandidaten voor de Vredesprijs 2020. De winnaar van de prijs voor 2021 maakt men pas in oktober volgend jaar bekend. Trump ontving afgelopen vrijdag de leiders van Servië en Kosovo om een ​​baanbrekende economische normalisatieovereenkomst te ondertekenen.

Kosovo splitste zich in 2008 af van Servië en verklaarde zich met de steun van de VS onafhankelijk. Dat gebeurde na een ‘genocidale oorlog’ gevoerd door de toenmalige Servische sterke man Slobodan Milošević. Daarbij kwamen 10.000 etnische moslims om het leven.

“Het heeft decennia geduurd omdat niemand probeerde het voor elkaar te krijgen”, zei Trump in het Oval Office. Hij was geflankeerd door de Kosovaarse premier Avdullah Hoti en de Servische president Aleksandar Vučić. “Er is veel gevochten en nu is er veel liefde”, vervolgde hij. 

“Bij mijn aantreden, verkeerde het Midden-Oosten in een staat van absolute chaos”

Servië erkent de onafhankelijkheid van Kosovo nog steeds niet. Maar de Servische president prees Donald Trump wel voor het “geweldig werk” dat hij had geleverd, terwijl de leider van Kosovo Trumps “toewijding aan de vrede” prees.

De deal kwam er in de voetsporen van een andere overeenkomst die een vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten tot stand bracht. Dat is de eerste normalisatie van de betrekkingen tussen Israël en een Arabische natie in decennia.

Die overeenkomst staat bekend als de ‘Abraham-akkoorden’. Aanstaande dinsdag zal deze officieel worden ondertekend in het Witte Huis door delegaties uit Israël en de VAE.
De diplomatieke doorbraak moet ook leiden tot meer toerisme en investeringen tussen de twee naties. 

“Naarmate meer landen de betrekkingen met Israël normaliseren, zal de regio steeds stabieler, veiliger en welvarender worden”

Vrijdagmiddag kondigde het Witte Huis aan dat het kleine koninkrijk Bahrein de VAE zou volgen bij het normaliseren van de betrekkingen met Israël. “Bij mijn aantreden, verkeerde het Midden-Oosten in een staat van absolute chaos”, zei Donald Trump tegen verslaggevers in het Oval Office.

Trump ontvangt de leiders van Servië en Kosovo voor de ondertekening van een historische overeenkomst. “Naarmate meer landen de betrekkingen met Israël normaliseren, wat vrij snel zal gebeuren, denken we dat de regio steeds stabieler, veiliger en welvarender zal worden”, zei hij.