Gisteren werden op één dag tijd opnieuw 88 migranten uit het Kanaal gehaald die illegaal de oversteek probeerden te maken naar Groot-Brittannië. Dat meldt Belga. Illegale migratie over het Kanaal neemt al maanden fors toe. 

Zogenaamde transitmigranten proberen al jaren op alle mogelijke manieren om de overkant van het Kanaal te bereiken. Eerst deden ze dat vooral door in vrachtwagens te klimmen, maar meer en meer migranten proberen het nu met bootjes. Dit jaar worden wat dat betreft alle records gebroken. 

Dinsdag werden op enkele uren tijd opnieuw 88 illegale migranten uit het Kanaal gehaald. Ze probeerden met gammele bootjes illegaal de andere kant van het Kanaal, Groot-Brittannië te bereiken. Opvallend is dat de migranten niet alleen ‘s nachts, maar ook gewoon overdag de oversteek wagen. 

Geholpen door kustwachten

Het feit dat de kustwachten de migranten helpen bij hun illegale oversteek, zou daar voor iets tussen kunnen zitten. Brexit-leider Nigel Farage bracht enkele maanden geleden aan het licht dat die illegale migranten vaak geholpen worden door de Franse of Britse kustwacht. Daardoor neemt de kans op slagen natuurlijk fors toe, wat voor een aanzuigeffect lijkt gezorgd te hebben. Bovendien durven ze daardoor nu ook in het daglicht de oversteek te wagen. 

De voorbije maanden nam illegale migratie op het Kanaal fors toe. In 2019 werden bijna 3.000 illegale migranten onderschept op het Kanaal, vier keer meer dan het jaar voordien. Die stijgende trend zet zet zich ook in 2020 verder, een jaar waarin record na record gebroken wordt.