Vlaams minister voor Justitie, Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) liet dit weekend optekenen dat ze niet van plan is om het Vlaamse beleid aan te passen aan het federale, verwijzend naar een mogelijke sluiting van de kerncentrales. Volgens De Morgen is de N-VA zelfs “begonnen met vechtfederalisme”. Demir reageert: “Waarom zouden de Vlaamse partners van Vivaldi toegeven aan de groene spilzucht? Is dat Vechtfederalisme? Dat is dan maar zo. Ik noem het realisme.”

De Morgen spreekt van ‘vechtfederalisme’ en ook Het Nieuwsblad schrijft dat “N-VA laat voelen wie de baas in de Vlaamse regering”. Vooral de discussie over een mogelijke kernuitstap – een belangrijke eis van de groenen – en het bouwen van nieuwe gascentrales wordt door de Vlaams-nationalisten op het scherpst van de snee gevoerd. “Ik ga het Vlaamse beleid niet aanpassen aan de nieuwe federale regering”, zei Vlaams minister voor Justitie, Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) zaterdag.

Druk op CD&V

In eerste instantie voelt vooral de CD&V de druk. Die partij pleitte tot voor kort steeds voor een federale regering met een Vlaamse meerderheid – lees: met inbegrip van de N-VA, net om discussies tussen de verschillende overheden te vermijden.

Bij CD&V noemt men de uitspraken van Demir een “slecht signaal”. “Demir heeft in december een traject voor investeringen in gascentrales aangekondigd. Dat ze die nu uit partijpolitieke overwegingen zou blokkeren, is ongeloofwaardig en ontoelaatbaar. Bovendien is het in strijd met het Vlaams regeerakkoord, dat beloofde werk te maken van vlotte vergunningsprocedures”, laat Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) optekenen in De Morgen.

(Lees verder onder de tweet.)

Vechtfederalisme?

Serieus? Je vraagt van de federale regering en je coalitiepartners respect voor het Vlaams…

Posted by Zuhal Demir on Sunday, 13 September 2020

Demir: “Openhouden kerncentrales vechtfederalisme? Ik noem het realisme”

“Vechtfederalisme? Serieus? Je vraagt van de federale regering en je coalitiepartners respect voor het Vlaams regeerakkoord en ineens staan mensen al klaar om je te beschuldigen”, reageerde Demir vanmorgen op Facebook, waarbij ze erop wijst dat het openhouden van de kerncentrales een flinke besparing betekent.

“Waarom zouden de Vlaamse partners van Vivaldi toegeven aan de groene spilzucht? Is dat Vechtfederalisme? Dat is dan maar zo. Ik noem het realisme”, besluit de Vlaamse N-VA-minister.

1 REACTIE