De debatten van de presidentsverkiezingen van Amerika zijn nu echt van start gegaan. Het eerste debat van Donald Trump en Joe Biden was pittig. Uiteraard werden thema’s zoals BLM en Antifa besproken. “Had ik de National Guard mogen inzetten, was dit al lang voorbij geweest maar dat accepteert men niet,” zegt Trump. De voorzitter van het debat haalt uit naar Trump: “Je hebt de vicepresident al meerdere keren bekritiseerd omdat die Antifa of andere extreemlinkse groeperingen niet openlijk heeft veroordeeld. Kunt u hier en nu ‘white supremacy’ veroordelen. Bent u bereid om deze avond blanke suprematistische of militante groepen te veroordelen? En om te zeggen dat ze zich terug moeten trekken en het geweld niet erger mogen maken?” Zo ging de bal aan het rollen.

“Natuurlijk zou ik dat willen doen,” antwoordt Trump. “Maar ik zou zeggen dat bijna al het geweld van links komt, niet van rechts.” De voorzitter onderbreekt onmiddellijk: “Ja maar wat bedoel je dan…” Trump pikt het niet en gaat gewoon verder. “Ik wil vrede zien,” zegt hij.

De voorzitter probeert Trump opnieuw te provoceren. “Doe het dan! Zeg het dan!” Donald Trump neemt daardoor een kleine pauze, hij is duidelijk geërgerd door het gedrag van de voorzitter. Daarna zet hij het debat verder. “Wat wil je ze (degenen die hij moet veroordelen) dan noemen?” vraagt hij sarcastisch. “Geef een naam? Wie moet ik veroordelen?” Daarop antwoordt de voorzitter met volle overtuiging dat Trump “white supremacists” moet veroordelen. Trump antwoordt scherp: Proud Boys – een rechtse Amerikaanse groep – ‘stand back and stand by’ (hou afstand en wees alert)! Maar ik zal je dit zeggen: iemand moet iets doen aan Antifa en links, want dit is duidelijk geen probleem met rechts. Dit is een probleem met links.”

“Antifa is een idee, geen organisatie”

Daarop reageert Joe Biden dan eindelijk ook. “Zijn eigen FBI-directeur zei dat het probleem blanke supremacisten zijn. Antifa is een idee, geen organisatie. Dat zijn de woorden van zijn eigen FBI-directeur!” Donald Trump vraagt eerst “of hij een grapje maakt.” “Wel dan is hij fout,” voegt Trump daarbij toe. “Antifa is geen idee, Antifa is iets slechts.”

“Iedereen in je regering zegt dat de waarheid een slecht idee is. Je hebt geen ideeën die-“, antwoordt Biden maar hij wordt weer onderbroken door Trump. “Antifa is een gevaarlijke en radicale groep. En jij zou er beter wat voorzichtig mee zijn!”, zegt Trump. “Ze zullen ook jou namelijk omver werpen en minder dan twee seconden!”