Een interview van minister van Binnenlandse Zaken De Crem donderdag in De Standaard legt een ‘bommetje’ onder de deelname van CD&V aan de Vivaldi-onderhandelingen. In niet mis te verstane bewoordingen maakt de politicus de paars-groene preformateursnota van Egbert Lachaert zowat met de grond gelijk. Zo vindt De Crem “dat zijn partij niets te zoeken heeft in een paars-groene regering”. 

“Als we in Vivaldi meestappen, zal het oppositie voeren binnen de meerderheid zijn”, zo laat hij verstaan. Niet meteen een uitspraak die de sfeer aan de onderhandelingstafel positief zal beïnvloeden. De Crem die deel uitmaakt van de rechtervleugel van zijn partij heeft zijn voorkeur voor een (paars-gele) coalitie met N-VA nooit onder stoelen of banken gestoken. Wel zet hij nu op een cruciaal moment in de onderhandelingen de zaken op scherp. 

De Crem komt tot de conclusie dat zijn partij mathematisch niet nodig is voor een meerderheid. Naar zijn ervaring kan CD&V dan geen rol van betekenis spelen: “Als de paars-groene partijen alleen willen vertrekken, kunnen ze dat, meent De Crem. 

De Crem wijst ook op de “terughoudendheid op àlle niveaus” bij zijn partij. “Maar voor onze lokale mensen is paars-groen gewoon ondenkbaar”, verwijzend naar de grote weerstand van een aantal CD&V-burgemeesters die de voorbije maanden erg zichtbaar was geworden. Die CD&V burgemeesters kwamen ook al onder druk te staan toen de partij Vlaams Belang een week geleden aankondigde een sociale media campagne te voeren om deze burgemeesters onder druk te zetten.

De Crem: “De preformateursnota lijk nog het meest op het programma van Groen en Ecolo”

Voor CD&V waren er een aantal belangrijke breekpunten waar de partij garanties verwachtte: met name het communautaire aspect, CD&V wil stappen zetten in een verdere staatshervorming, maar niet onbelangrijk ook op het ethische vlak. Daar speelde vooral het thema van een versoepelde abortuswetgeving. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers is dat onder druk van een linkse Franstalige meerderheid op de parlementaire agenda gezet.

Voor De Crem biedt de preformateursnota van Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) totaal geen garanties. “Niente, nada, niets. Ik heb niet de indruk dat er in de tekst, die bulkt van de algemeenheden, veel van onze punten staan. Het lijkt nog het meest op het programma van Groen en Ecolo (…)”, stelt de Minister vast.

De Crem kiest dus duidelijk voor een oppositiekuur voor CD&V maar laat de deur wel nog enigszins op een kier: “Tenzij Vivaldi een centrumrechts verhaal schrijft op het vlak van onder meer migratie, economie en veiligheid”. De Crem verzet zich ook duidelijk tegen de stemmen binnen zijn partij die menen dat CD&V geen oppositiepartij kan zijn: “Als we geen oppositierol zouden aankunnen, kunnen we al zeker geen rol in Vivaldi aan.”

Het boegbeeld van de rechtervleugel van CD&V stelt dat hij steun krijgt van de lokale CD&V-afdelingen. “Op alle niveaus is er een heel grote terughoudendheid. Maar voor onze lokale mensen is paars-groen gewoon ondenkbaar.”