“De N-VA heeft zichzelf buitenspel gezet. De regering was te lang het speelveld van één partij, met name de N-VA, die het land wou saboteren”. Met die woorden lanceert Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD)  vandaag een frontale aanval tegen Vlaams coalitiepartner N-VA in de weekendkrant De Zondag. En ook nog: “Er valt federaal niet te besturen met N-VA”.

Mathias De Clercq (Open VLD) laat zijn licht schijnen op de politieke actualiteit, en haalt daarbij, zoals hij al eerder op Twitter deed, enkele keren scherp uit naar de rechtse partijen N-VA en Vlaams Belang.

Wie het interview leest ontdekt één rode draad. De Clercq kan haast niet wachten tot er een Vivaldi-regering komt. Maar tegelijk laat hij niet na  in te hakken op alle partijen die zich rechts van Open VLD bevinden. De Gentse liberaal doet amper moeite om zijn afkeer te verbergen, voor wat hij noemt de ‘gevaarlijke kanten’ van de N-VA en ‘de verwerpelijke kanten van ‘Vlaams Belang’. Het klinkt haast onbegrijpelijk dat zijn partij in de Vlaamse Regering zit met de N-VA van Bart De Wever. De titel boven het artikel spreekt boekdelen: “Er valt federaal niet te besturen met N-VA”.
  
(Lees verder onder deze tweet)

“Egbert heeft geprobeerd om met een andere partij samen te werken, maar die heeft hem vooral beledigd en aangevallen”

Volgens De Clercq zijn er “te veel partijen in dit land”. De burgemeester vindt dan ook dat we nood hebben aan een politieke herkaveling. Hij hoopt op “een sterke Vivaldi-ploeg” en denkt dat dat ‘automatisch’ kan leiden tot een herkaveling van het landschap.

Op de vraag of Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert onder zijn invloed “van paarsgeel naar paarsgroen gedraaid is”, zegt De Clercq: “Dat zou te veel eer zijn. Ik heb wel mijn rol gespeeld. Ik heb vorig jaar in november publiekelijk gepleit voor paarsgroen. Ik stond toen omzeggens alleen. Ik vind het spijtig dat mijn partij toen niet de moed had om die keuze te maken”

De Clercq wijst vooral met een beschuldigende vinger naar zijn Vlaamse coalitiepartner van de N-VA. “Egbert heeft bovendien geprobeerd om met een andere partij samen te werken, maar die heeft hem vooral beledigd en aangevallen”, klinkt het scherp in de richting van N-VA. “Wie dat doet, kan geen vertrouwen wekken”, zegt De Clercq daarover.

“De regering is te lang het speelveld geweest van één partij, met name N-VA, die het land wou saboteren”

De Clercq zegt dat hij hoopt op Vivaldi mét CD&V. “De federale regering is te lang het speelveld geweest van één partij, met name N-VA, die het land wou saboteren. Als het warm wordt, trekt die partij zich terug. We hebben dat gezien met het migratiepact. Dat is geen krachtig beleid.”

Dat de Vivaldi-partijen in de Nederlandse taalgroep van de Kamer géén meerderheid halen lijkt niet door te dringen tot De Clercq. Geconfronteerd met die vraag maakt hij zich zelfs boos: “Dat is fout. Vivaldi heeft een duidelijke meerderheid in het parlement. Dat is wat telt. Dit gaat niet over taal, dit gaat over een project. […] Het is N-VA niet te doen om onze economie. Dat is maar de saus bovenop het échte gerecht: het einde van dit land. Daarom valt er federaal niet te besturen met N-VA. Wij willen een project vóór dit land.

Wanneer de interviewer opmerkt “dat hij haast een fysieke aversie voelt tegenover rechtse partijen”, gaat De Clercq door op hetzelfde elan: “Zwijgen is geen optie meer. Meer dan ooit moeten we waarschuwen voor de gevaarlijke kanten van N-VA en voor de ronduit verwerpelijke kanten van Vlaams Belang.”

En hij somt op wat hem stoort: “Altijd maar mensen tegen elkaar opzetten. Altijd maar bevolkingsgroepen stigmatiseren. Altijd maar de schuld bij een ander leggen. Altijd maar het negatieve benadrukken. Dat is een perfide strategie. Vlaams Belang gaat nog een stap verder: dat is extreemrechts.”

“De N-VA heeft zichzelf buitenspel gezet”

Of hij nog weet dat zijn partij Open VLD in de Vlaamse Regering bestuurt met N-VA, vraagt de interviewer: “Absoluut. Dat regeerakkoord moet ook uitgevoerd worden. Ik zie daar geen enkel probleem in. Dat is politiek.”

Voor De Clercq ligt er geen enkele verantwoordelijkheid bij zijn eigen partij: “De N-VA heeft zichzelf buitenspel gezet. Weet u: ik kan begrijpen dat kiezers voor Vlaams Belang stemmen. Als er geen krachtig beleid is, dan kiezen mensen voor extremen, op links en rechts. Het is daarom dat er snel een krachtige Vivaldi-ploeg moet komen met een positief project voor dit land. Dat zou het beste antwoord zijn op de extremistische partijen. Dan wil ik wel eens zien of N-VA en Vlaams Belang een meerderheid gaan halen in 2024.” 

De Clercq besluit zelfverzekerd: “Ik zeg u: links-rechts is voorbijgestreefd. Wat wil een achterban? Een sterke regering die keuzes durft te maken, die een groot deel van het partijprogramma uitvoert, die vertrouwen uitstraalt. Als dat lukt, dan zal de achterban volgen.”