Na een zomer van incidenten en overlast wil de stad Gent het recreatiedomein De Blaarmeersen herinrichten en opdelen in verschillende zones. Dat schrijft VRT NWS. Zo komen er bijvoorbeeld rustige zones en zones waar luide muziek gespeeld kan worden.

Net als de kust en andere recreatiedomeinen en openluchtzwembaden, had het Gentse recreatiedomein De Blaarmeersen de afgelopen zomer opnieuw te kampen met overlast door Brusselse jongeren, voornamelijk van allochtone origine.

31 procent van bezoekers De Blaarmeersen kwam uit Brussel

Zo moesten de toezichters van het domein in juli 2.000 keer tussenkomen. In augustus waren er maar liefst 14.700 tussenkomsten, voornamelijk coronagerelateerd. Zo blijkt uit een rapport van de stad Gent. In de zomermaanden was slechts 36 procent van de bezoekers Gentenaar. 31 procent kwam daarentegen uit Brussel.

“De sfeer was op sommige dagen niet optimaal, maar bovenal was er een goede samenwerking op het terrein wat maakte dat de problemen beheersbaar waren. Er is geen enkele situatie echt geëscaleerd”, zegt schepen Sofie Bracke (Open Vld) tegen VRT NWS.

Opdeling in verschillende zones

Om een herhaling van de incidenten te vermijden, wil Gent het recreatiedomein volgende zomer herinrichten en opdelen in verschillende zones. Zo komen er “rustige en gezinsvriendelijke zones”, maar ook zones “waar jongeren zich kunnen uitleven, muziek kunnen opzetten en tegen een bal kunnen trappen”, aldus Bracke.

De stad wil zorgen dat de zones herkenbaar zijn door signalisatie, maar ook door de inkleding van het gebied.