De dader van de steekpartij afgelopen vrijdag aan de oude kantoren van Charlie Hebdo heeft bekend dat hij naast het neersteken van de redacteurs ook het kantoor in brand wilde steken. De aanleiding van de feiten waren opnieuw, net als in 2015, de publicatie van satirische cartoons van de profeet Mohammed. Deze publiceerde men naar aanleiding van de start van het proces van enkele daders van de feiten in 2015.

Afgelopen vrijdag raakten twee medewerkers van het mediabedrijf Premières Linges Télévision zwaargewond. Een man, die dacht dat het satirisch blad Charlie Hebdo daar nog gevestigd was, viel ze aan met een mes wanneer ze stonden te roken. De man heeft bekend dat hij de journalisten van Charlie Hebdo wou aanvallen en bovendien de kantoren in brand wou steken.

De oorzaak van de feiten is dezelfde als bij de terreuraanslag in 2015. Toen had het blad een magazine gepubliceerd met een spottende cartoon van de profeet Mohammed erin. Tijdens de aanslag lieten 12 mensen het leven. Enkele weken geleden publiceerde het blad de cartoon opnieuw. Ditmaal omdat het proces van enkele van de daders uit 2015 aanving. Niet enkel in Parijs maar ook in enkele islamitische landen leidde dit tot incidenten en protesten.

De man verklaarde eerder dat hij de leeftijd van 18 jaar had. Nu geeft hij ook toe dat zijn werkelijk leeftijd 25 jaar is.