In een open brief vraagt belangenvereniging ArcoClaim de federale onderhandelaars om de beloftes die eerdere regeringen deden, inzake de vergoeding van de Arco-coöperanten, na te komen. Dat schrijft Knack.

Met het faillissement van de bank Dexia in 2008 verloren ruim 800.000 Arco-coöperanten hun spaargeld. Arco maakte deel uit van de christendemocratische arbeidersbeweging ACW – nu beweging.net. Toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) probeerde een regeling te treffen om de gedupeerden terug te betalen via de staatswaarborg. Die regeling werd in 2016 afgeschoten door het Europees Hof van Justitie. Na lobbywerk van de CD&V beloofde ook de regering-Michel een oplossing. 

Belangenvereniging ArcoClaim, dat voor meer dan 7.000 gedupeerden tegen de Belgische staat en Belfius – voorheen Dexia – procedeert, vraagt in een open brief aan de staatsbank, beweging.net en de politieke partijen Open VLD, MR, SP.A, PS, Groen, Ecolo en CD&V opnieuw om de gedane beloften na te komen.

“Belofte maakt schuld. Als de schuld niet wordt ingelost, dan zal dit niet zonder gevolgen blijven”, klinkt het in de brief. Men bestempelt de eerdere voorgestelde regelingen als “bedrog”.