De EU-sancties tegen Wit-Rusland laten op zich wachten, omdat Cyprus eist dat Brussel ook sancties uitvaardigt tegen Turkije. Veel EU-landen lijken Ankara niet nog meer voor de borst te willen stoten.

Naar aanleiding van de betwiste verkiezingen in Wit-Rusland en de daaropvolgende protesten en repressie, wil de Europese Unie sancties uitvaardigen tegen het Loekasjenko-regime. De Cypriotische regering wil zijn handtekening echter niet zetten, tenzij de andere lidstaten akkoord gaan met sancties tegen Turkije. Voor EU-sancties is unanimiteit vereist.

Griekenland en Cyprus in conflict met Turkije

Het Cypriotische sanctievoorstel dateert van eind juni. De EU-buitenlandministers beloofden er intussen sneller werk te maken, maar het is nog altijd wachten op concrete stappen. Veel lidstaten willen Ankara niet nog meer voor de borst stoten.

Cyprus is net als Griekenland verwikkeld in een conflict met Turkije over aanspraken in de oostelijke Middellandse Zee. Op papier steunt Brussel de twee Griekse landen, maar er zijn vooralsnog weinig concrete maatregelen genomen tegen Ankara.